Dan človekovih pravic 2016

dan

Dijaki 4. letnika smo si ob dnevu človekovih pravic ogledali film Skriti spomin Angele Vode, ki je bil posnet po istoimenski knjigi. S pomočjo rokopisov Angele Vode je knjigo uredila in za tisk pripravila ga. Alenka Puhar, prevajalka, publicistka in aktivistka na področju človekovih pravic. Gospa Puhar, ki je bila ta dan naša gostja, nam je podrobno razložila okoliščine življenjske zgodbe Angele Vode in druge pomembnosti, povezane z njo. Po pogovoru smo v matičnih razredih v medpredmetni povezavi slovenščine in zgodovine poglabljali svoje znanje o slovenski zgodovini.

Urban Pfeiler, 4. a

Dan človekovih pravic 2015

Kot vsako leto, smo tudi letos na Dan človekovih pravic pouk zastavili nekoliko drugače in razmišljali o aktualnih problemih. Osrednja tema je letos bila begunska kriza in migracije. Z dijaki smo se pogovarjali o predsodkih, vzrokih zanje in posledicah.

Mojca Kelbič Đajić, prof.

Dan človekovih in božjih pravic 2014

dan človekovih pravicV sredo, 10. decembra 2014, smo na naši šoli obeležili dan človekovih in božjih pravic. Na ta dan se spominjamo sprejetja Splošne deklaracije OZN o človekovih pravicah iz leta 1948.
Dijakinje in dijaki smo se ob 8. uri zbrali v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška ter začeli dan z duhovno mislijo. Sledil je ogled filma Courageous ali v slovenščini Pogumni. Film govori o policistih, ki se soočajo z najhujšimi zločini ter poskušajo vsak dan po najboljših močeh varovati ljudi. Svoje delo opravljajo častno in prizadevno. Po službi pa se morajo soočiti z izzivom, na katerega nihče izmed njih ni zares pripravljen: biti mož in oče. Ko enega izmed njih doleti družinska tragedija, se mora on in za njim še ostali kolegi soočiti s svojo odgovornostjo, nalogami in strahovi. Tako nastane prisega, s katero se možje pred Bogom in svojimi družinami zavežejo, da bodo odgovorno in pogumno živeli in izpolnjevali svoje dolžnosti kot očetje in možje. Film nam je želel pokazati, kaj pomeni biti oče ter kakšna je njegova vloga v družini. Vsekakor je film na vseh pustil pečat in nas spodbudil k razmišljanju o očetih, družini in družbi.
Po ogledu smo se zbrali po razredih in se tej temi posvetili skupaj s profesorji. V našem razredu je moral vsak narisati svojo družino ter obenem prikazati svojo vlogo, nato smo slike poslali po razredu, da so jih videli tudi ostali. Njihova naloga je bila, da so na vsako risbo z eno besedo zapisali lastnost družine, ki jo razberejo iz slike.
Naslednja dejavnost je bila uprizoritev različnih situacij v družini: verbalnih in neverbalnih, pozitivnih in negativnih. Učenci smo se razdelili po skupinah, kjer smo si razdelili vloge in jih nato odigrali pred celotnim razredom. Tako smo spoznali različne situacije, ki se dogajajo v družinah.
Po teh dejavnostih smo z dnem zaključili in se odpravili domov. Menim, da nam je ta dan prinesel veliko koristnih in uporabnih informacij za naše nadaljnje življenje.

Barbara Anžel

Dan človekovih in božjih pravic

Dan človekovih in božjih pravic smo na naši gimnaziji obeležili že v ponedeljek, 9. 12. 2013. V dvorani šole smo si dijaki ogledali film Oktobrski otrok, ki je bil posnet po romanu z istim naslovom in je navdihnjen po resnični zgodbi 19-letnega dekleta Gianne Jessen, ki je bila leta 1977 rojena med poskusom splava s solno raztopino. Čeprav ima zaradi tega številne zdravstvene težave, Gianna pričuje o vrednosti življenja in odpuščanja.

Po ogledu filma sta se vsakemu razredu pridružila po dva profesorja. Pogovarjali smo se o vsebini filma in razpravljali o tem, kaj nas je najblolj nagovorilo, presenetilo, pretreslo. Postavili smo se v vlogo glavnih oseb in razmišljali, kako bi mi ravnali v situacijah, v katerih so se znašli oni. Izdelali smo plakate na to temo in oblikovali vprašanja, ki so nam pomagala pri debati. V nekaterih razredih so dijaki izdelali kolaž o različnih odnosih iz svojega življenja.

Ta dan nam je ostal v spominu, ker smo izvedeli veliko novih podatkov in dobili veliko nove snovi, o kateri moramo razmišljati skozi vse življenje.

Tajda Pečovnik in Mima Berdnik, 2. ab

Dan pravic

Več fotografij si oglejte v galeriji slik!

Dan človekovih in božjih pravic

V letošnjem letu bomo ob Dnevu človekovih in božjih pravic razmišljali o pravici do življenja. O tem, da je vsako življenje lepo. Dijakinje in dijaki si bodo ogledali film »Oktobrski otrok« (2011) in po filmu razmišljali o vprašanjih:
• Ali je splav sprejemljivo dejanje?
• So situacije v življenju, ko je splav edini izhod?
• Je omogočanje splava znamenje napredka?
• Kaj je resnica o človeškem življenju, njegovem začetku, njegovi vrednosti?
• Ali se posledice splava občutijo v vsakdanjem življenju, v medsebojnih odnosih, v spoštovanju drugega?
• Je moje življenje ranjeno s splavom?
• Je mogoče po splavu znova biti srečen, svoboden? Kje je splavljen otrok?

Mojca Kelbič Đajić, prof.

 

»Vsaka država, ki sprejema splav, svojih ljudi ne uči, kako naj ljubijo,
pač pa, kako naj uporabijo vsakovrstno nasilje za dosego lastnih ciljev.«
(bl. mati Tereza iz Kalkute)

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija