"Pomagaj mi, da naredim sam!" Maria Montessori 1870 - 1952

Začetki


vrtec.skofijska.siZadnji dan avgusta leta 1870 nam je dal veliko pedagoginjo in borko za ženske pravice italijanko Marijo Montessori. Leta 1896 je postala prva zdravnica v Italiji. Delala je na kirurgiji, v psihiatriji in predavala na mednarodnih kongresih žensk.
Svojo posebno metodo za vzgojo in poučevanje je pričela razvijati na medicinsko - pedagoškem inštitutu za vzgojo otrok s posebnimi potrebami. Uvedla je čutne pripomočke, s katerimi so se otroci lahko učili s pomočjo čutov.
Ob prelomu stoletja je pričela s temeljitejšim študijem pedagogike, psihologije in antropologije. V tem času je še predavala na univerzi, poučevala učiteljice in objavljala številne medicinske spise.
Šolstvo po vsej Evropi je v tistem času temeljilo na strogem režimu: uradnost, glasno ponavljanje za učiteljem, kaznovanje že za najmanjše napake. Za Marijo Montessori je bilo to ozračje - ozračje zapora.
6. januarja 1907 je ustanovila prvo Casa dei bambini (Hišo otrok) v rimski četrti San Lorenzo.Tukaj je uporabljala učne pripomoške, ki jih je bila uporabljala pri delu z duševno zaostalimi otroki. Otroci so sami izbirali, kaj bodo delali in odkrivali. V tej hiši se na otroke ni kričalo, kregalo, niso jih kaznovali, otroci so preprosto uživali. Postali so živahni, dobili zdrav videz in neskonšno radi so se vračali. Prvi Casi so sledile še mnoge, postala je slavna. Montessorin našin so uvajali v italijanskih, švicarskih, angleških, argentinskih osnovnih šolah ter poizkusnih šolah v Franciji in Združenih državah Amerike. Ustanovila je Mednarodno Montessori zdrušenje (AMI). Odpovedala se je svojemu službovanju kot zdravnica in docentka.
Do konca druge svetovne vojne se je naselila v Indiji, kjer je zacvetelo njeno gibanje. Po drugi svetovni vojni se je vrnila na Nizozemsko, praznovala 40. obletnico ustanovitve prve Case dei bambini ter načrtovala ustanovitev Montessori univerze.
Umrla je 6. maja 1952.

Njeno delo

Dediščina …

Kdorkoli je v zadnjih štiridesetih letih obiskoval vrtec ali šolo, se ga je v nekem trenutku dotaknilo Mariino raziskovanje, odkritje, delo. Zapustila nam je v prvi vrsti nove poglede in razumevanje otroštva. Vzgojne igrice, pohištvo po meri otrok, učenje z raziskovanjem in odkrivanjem, svetle učilnice, učitelji, ki imajo čas poslušati, vse to nam je danes domače, vendar to dolgujemo njej.

Nastanek nove pedagogike…
Maria Montessori je razvijala svoje delo iz opazovanj otrok. Bila je prepričana, da otroci sami vedo, kako naj se učijo. Proces učenja se začne pri otroku in ne učitelju.
Osnova …
Otroci bodo delali in si želijo delati, še jim omogošimo delo primerno njihovi starosti in stopnji razvoja in na način, kot ga izberejo sami. Ugotovila je, da otroci raje delajo, kot se igrajo.
 

njeno delo_1

"Odrasel in otrok se morata združiti;
odrasel mora postati ponižen in
se od otr
oka učiti, kako postati velik."
 
Vključimo še pripomočke...
Pripomočki, ki jih je razvila in okolje, ki ga je ustvarila, otrokom omogošajo postati neodvisni in razmišljajoči še v rosnih letih. Sledijo izkušnjam vseh čutov in celostnemu razvoju.
 
 
Pa poglejmo še naokoli...
Hiša otrok ima vrt za dejavnosti v naravi in sobo, gospodarji pa so otroci. Idealno je še pokrit atrij, da so lahko otroci vešino časa zunaj. Pohištvo je svetlo, nizko in lahko, da ga morejo otroci premikati. še prijaznejši prostor pa n aredijo sobne rastline ter slike. Na stenah so table dovolj nizko, da jih uporabljajo otroci sami. Oprema učilnice je po meri otrok.
 
 
Nekaj pomembnih dobtrinic...
Igra tišine - Otroci imajo radi tišino, ki zanje postane igra. Tišina spodbuja k poslušanju notranjega življenja, pomaga h koncentraciji in pozornosti, razkriva skriti svet izgubljenih tihih svetov. Tišino otroci vzljubijo, še preden se rodijo, ko bivajo izven hrupa, v toplem objemu maternice. Mariino delo se je vezalo tudi na vero. Kot katoličanka je to vključila v svojo metodo.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija