logo_uniting_future.png

http://www.unitingfuture.com/

ufo-teamOd septembra 2016 je Škofijska gimnazija vključena v mednarodni projekt Uniting Future Online, ki poteka v okviru programa Erasmus+. Pri projektu uradno sodeluje 5 šol iz petih držav: Slovenije, Hrvaške, Avstrije,Nizozemske in Švedske. Cilj projekta je oblikovanje spletnega časopisa, pri katerem bodo poleg dijakov iz omenjenih držav s svojimi pisnimi prispevki sodelovali še dijaki iz Srbije, Kosova, Irske in Slovaške. Obeta se nam zanimiv in vsebinsko pester projekt.

Na fotografiji profesorji na pripravljalnem srečanju oktobra 2016 v avstrijskem Ybbsu an der Donau.

koordinator Marko Grobler, prof.

logo_erasmus_EU.pnglogo_erasmus.png

Nizozemska 2018

Nizozemska

Pojavila se je priložnost, ki je ne dobiš vsak dan. V okviru programa Uniting future online sva se pridružili izmenjavi na Nizozemsko, skupaj s še dvema dijakinjama iz drugega letnika. Takšne izkušnje do sedaj še nisva pridobili, zato si jo bova še posebej zapomnili. Obe radi potujeva, a je bilo to potovanje nekaj prav posebnega. S tem, ko te nekdo pusti v svoj dom in dovoli, da spoznaš njegovo družino, navade, način življenja in pogled na svet, se tudi ti lahko poenotiš z življenjem, ki ga v tej deželi živijo.

Celoten program je bil zasnovan tako, da smo spoznali, da čeprav prihajamo iz različnih držav, imamo določene podobnosti. Z ogledom centra za iskalce azila in šole za imigrante so izginili določeni predsodki in ugotovili smo, da je vključitev v drugo kulturo in učenje novega jezika zahtevno. A če so tam ljudje, ki ti pri tem pomagajo, cilj postane vedno bolj dosegljiv. To nama je odprlo oči, da sva spregledali, da vedno obstaja pot in da je lahko “nesreča” blagoslov. Potrebni sta le volja in vztrajnost.

Izmnenjava nama je omogočila, da sva s spoznavanjem drugih odkrivali tudi sebe, svoje cilje in zmožnosti.

Patricija Cverlin in Satja Sajko, 3. c

Uniting Future Online na Švedskem

1

V okviru Erasmus+ projekta Uniting Future Online smo se 17. septembra štirje dijaki z mentorjem Markom Groblerjem odpravili na celotedensko izmenjavo oz. projektno srečanje v mesto Vänersborg na Švedsko. Po dolgem potovanju so nas pričakali gostoljubni švedski dijaki, ki so nas sprejeli v svoje domove. Prvi dan je bil na programu pohod in taborjenje v gozdu, kar je zahtevalo topla oblačila in nepremočljivo obutev. Losov žal nismo videli, bilo pa je zabavno, čeprav nas je vse jutro, ko smo se vračali, spremljal dež. V naslednjih dneh so sledile zanimive delavnice, ogledi, športne igre, kjer smo dijaki med drugim igrali eno najbolj priljubljenih športnih iger na Švedskem, softball. Predzadnji dan smo si ogledali mesto Göteborg, kjer smo obiskali nacionalno televizijo, si ogledali mesto, in se po državah pomerili v različnih igrah na »Prison Island«. Večer smo zaključili v zanimivi tajski restavraciji. V petek zvečer so Švedi pripravili poslovilno zabavo.

Na srečanju so poleg nas in gostiteljev sodelovali še dijaki z Nizozemske, iz Hrvaške in Avstrije. Poudarek tokratnega srečanja je bil na medijskih komunikacijah ter vplivu in pomembnosti fotografij v medijih. Veliko smo se družili, se naučili nekaj švedskih besed in se sladkali s švedsko »Fikko«.

Veselimo se že, da bomo od 14. do 20. novembra 2017 gostili dijake iz Švedske, Nizozemske, Avstrije in Hrvaške na naslednjem UFO srečanju, ki se bo tokrat odvijalo na naši gimanziji!

Jana Šiler, 3. c

Projektno srečanje v avstrijskem Ybbsu

1 2Za nami je prvi delovni dan projektnega srečanja v Ybbsu. Po uvodnih predstavitvah sodelujočih šol je sledila »Team building« aktivnost z naslovom Marshmallow Challenge. Po delovnem dopoldnevu smo se odpravili na kratek sprehod in kosilo v odlično restavracijo »Babenbergerhof«. Prilegla se je tudi mednarodna partija šnopsa po kosilu. Popoldan je sledila delavnica, ki jo je vodila novinarka renomiranega avstrijskega časopisa Der Standard. Dijaki so se seznanili z osnovami dobrega intervjuja ter v skupinah pripravili prve intervjuje za naš mednarodni spletni časopis.

Marko Grobler, prof.

Več fotografij.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija