ESP – European Studies Programme – sodelovanje šol v okviru ideje o aktivnem državljanstvu in prenašanje teh vsebin v učne programe.

European Studies Programme je projekt, ki ga financira irsko ministrstvo za izobraževanje in Evropska komisija, ki želi mladim ponuditi možnost pridobivanja znanj in veščin z različnih področij, z namenom evropskega povezovanja in spodbujanja aktivnega državljanstva ter graditve socialnih kompetenc. V šolskem letu 2012/2013 se je v projekt vključila tudi naša gimnazija. Razvrščeni smo bili v skupino S16, v kateri so še Assumption Secondary School iz Dublina (Irska), Kungsgårdsgymnasiet iz Norrkopinga (Švedska), Sacred Heart School iz Loutha (Irska), St Malachy's High School iz Castelwellana (Severna Irska) in Šesta Beogradska jezikovna šola iz Beograda (Srbija). Delo temelji na medsebojnem sodelovanju in pripravi skupnih predstavitev, širjenju idej, videokonferencah, lahko tudi izmenjavah.

european studies programme 01Sodelujemo v skupini S16 (Senior program za srednješolce) skupaj s šolami iz Srbije, Irske, Severne Irske in Švedske. Vsako leto skupina izbere dve svoji tematiki, ki jih temeljito obravnava. Mi v letošnjem šolskem letu govorimo o aktivni vlogi mladih in narodni zavesti (do januarja), nato se bomo posvetili nacionalnim filmom in filmski kulturi v sodelujočih državah. Januarja 2014 nas bodo obiskali dijaki in profesorji iz Srbije, aprila jim bomo obisk vrnili. Načrtovanje dela v prihodnjem letu imamo mentorji od 20. do 24. 3. 2014 v Belfastu.

vodja projektov: Bernardka Radej, prof.

 

 

 

 Srečanje skupine S16 (v hotelu Crowne Plaza v Dublinu)

 

Srečanje z dijaki iz Beograda

V sredo, 15. 1. 2014, smo okoli 14.30 ure končno dočakali prihod dijakov 6. beograjske gimnazije. Prišlo je štirinajst dijakov iz 2., 3. in 4. letnika v spremstvu profesorice Sandre Plazibat, predstavnikov občine Dušana Ignjatovića in Srdjana Stamenkovića ter ravnatelja Rada Zejaka. Po kosilu in spoznavanju smo goste odpeljali na svoje domove. Naslednji dan smo si na šoli ogledali film Crash in imeli delavnice s filmsko tematiko Beograjski dijaki so prisostvovali tudi nekaterim uram pouka. Predstavniki občine in ravnatelj so medtem z vodstvom naše šole obiskali mariborskega župana dr. Andreja Fištravca ter tako krepili ekonomske, kulturne in ekumenske vezi med obema državama. Popoldne je bil čas za ogled Maribora in to - kar so si vsi najbolj želeli – nakupovanje v Europarku.

Petek je bil dan za potepanje po Sloveniji. Na Bledu smo si ogledali izdelavo blejske kremšnite oz. kremne rezine in le-to tudi poskusili. Popoldne smo se z gondolo odpeljali na ljubljanski grad, si ogledali Ljubljano in tam imeli tudi kosilo. Zvečer nas je na šoli pričakala večerja, potem pa smo skupaj doživeli nočni utrip našega mesta. V soboto smo se po skupnem obisku centra mesta in kosilu poslovili in se morali raziti. Naše srečanje je bilo zanimivo, spoznali smo srbski jezik in kulturo ter navezali prijateljske vezi, saj so bili vsi zelo odprti, zgovorni in vedno nasmejani. Komaj čakamo april, ko se bomo mi odpravili v Beograd.

Staša Kukovec in Manca Pišek, 2. ab

IMG 2895 IMG 0058

Dan Evrope

V sklopu projekta obeležujemo tudi Dan Evrope. 9. maja 2013 smo dopoldan pripravili videokonferenco z beograjsko jezikovno šolo, v kateri so dijaki obeh šol predstavili svoje poglede na povezovanje držav in kultur znotraj Evropske unije ter pomen medsebojne strpnosti in tolerantnosti. Dijaki so izdelali kratke predstavitve šol ter izbranih tem o pomenu EU za našo skupno prihodnost. Dijaki in dijakinje 1. d so predstavili rezultate ankete, ki so jo izvedli med dijaki in dijakinjami 3. letnikov, dijaki in dijakinje srbske šole pa so povedali, zakaj menijo, da bi bilo za njihovo državo dobro, da se vključi v EU.

Videokonferenčni dan, 9. maj 2013

european studies programme 03  european studies programme 04

Bernardka Radej, prof.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija