Literarno opoldne z Borutom Gombačem

Literarno opoldne z Borutom Gombačem.DSC 4220

Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku smo s SKKK-jem oz. Slomškovim knjižno-knjižničnim klubom pripravili literarno opoldne z mariborskim pesnikom, pisateljem in dramatikom Borutom Gombačem. Karin in Klemen sta povezovala pogovor z njim, ostali člani kluba pa so brali in igrali odlomke njegovih del. Za pravo glasbeno poslastico oz. glasbeno predstavitev avtorjevih pesmi pa sta poskrbela maturantka Ana Karneža in profesor Marko Grobler.

Silva Belšak, prof., bibliotekarka

Kulturni dan z Andrejem Peganom

2014 02 06 pogovor z invalidom 05-005»Ne bom odnehal, nočem se smiliti sam sebi.« (A. Pegan)

Dva dni pred slovenskim kulturnim praznikom smo gostili avtorja avtobiografske knjige Misli, ki jokajo, g. Andreja Pegana.
Avtor knjige nam je sprva na kratko opisal svoje življenje pred nesrečo, sicer se sam skorajda ničesar ne spomni, ve le to, kar so mu povedali njegovi starši, sestra in prijatelji. 13. oktobra leta 1996 je v hudi prometni nesreči izgubil svojega prijatelja, sam pa je utrpel težko poškodbo glave. Enajst dni je preživel v umetni komi, zatem se tri mesece ni ničesar zavedal. Hodil je na inštitut za rehabilitacijo in ostal na invalidskem vozičku, nesrečen. Ampak šele tu se je njegova zgodba začela.
Resnično ni vedel, kaj se z njim dogaja in zato je v mislih jokal – ena izmed posledic prometne nesreče je namreč ta, da g. Pegan ne more jokati.
Opisal nam je svoje učenje samostojnega življenja, svoje prebliske in svojo zamisel o pohodu okoli Slovenije (pohod je tudi izvedel), zamisel o nastanku knjig, povedal pa nam je tudi, kako je pripravil dobrodelni koncert za društvo Vita.
Čeprav je g. Pegan v kriznih trenutkih razmišljal, da bi odnehal, ker mu je počasi izginjala volja do življenja in zdravljenja, so prišli svetli trenutki in si je rekel, da zmore. Glavno sporočilo njegove izkušnje je ravno to, da tudi mi zmoremo - kljub bolezni, slabemu dnevu, krivici ... Življenje je ena sama velika bitka in smiselno se je potruditi za vse, kar si želimo.

Martina Slankovič

2014 02 06 pogovor z invalidom 21-021   2014 02 06 pogovor z invalidom 25-025   2014 02 06 pogovor z invalidom 27-027

Literarno opoldne z Nežo Maurer in Evo Škofič Maurer

Rdeča je barva ljubezni, rdeča je barva krvi in rdeča je najmanjša maska na svetu – klovnesin nos!

MaurerNa dan pred slovenskim kulturnim praznikom sta na povabilo naše ge. knjižničarke Silve Belšak in Slomškovega knjižno-knjižničnega kluba dijake Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška obiskali slovenska slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja Neža Maurer in njena hči, igralka, režiserka, pravljičarka ter naša prva in gotovo najbolj znana slovenska klovnesa Eva Škofič Maurer. Ob brani poeziji in toplih besedah o našemu pesniku Francetu Prešernu smo odplavali v svet, ki ga pravzaprav živimo. Ob hitrih ritmih diplomskega plesa, ob nadomeščanju zgodovine z glasbo, narodno zabavni interpretaciji Slovenije in Slovencev ter zapeti najlepši ljubezenski pesmi s posebnimi efekti, smo se nasmejali do solz in pošteno zabavali. Izsek Nežine pesmi z naslovom Okrog vseh dreves pravi, da si » ... nenadoma tako žalosten. In sam.« Ta dva stavka ob tako prijetnem druženju za nas gotovo nista držala. Neverjetno je, kako lahko tako močne osebe naredijo takšno čudovito vzdušje.

Martina Slankovič

Oglejte si galerijo fotografij ...

Literarno opoldne z Andrejem Brvarjem

brvar 2Na dan pred slovenskim kulturnim praznikom nas je obiskal sodobni slovenski pesnik in pisatelj – akademik EPK – gospod Andrej Brvar.

Spregovoril nam je o svojih otroških letih, preživetih v Čačku, o mladostnih oz. najstniških letih in vsemu, kar sodi zraven, preživetih v Mariboru, predvsem na Lentu. Z nami je podelil misli o družini, Bogu kot absolutnem, tistem, ki je ustvaril vsakega izmed nas kot čudež. Povprašali smo ga tudi o kulturi v današnjem času, mestu Maribor ter o knjigi za katero je rekel, da se ne boji, ker to nam kažejo tudi številne knjižne izdaje in sejmi in vse več ljudi, ki se vrača v njeno zavetje.

Dijakinje in dijaki Slomškovega knjižno-knjižničnega kluba so srečanje tudi popestrili z branimi odlomki iz Brvarjevih del.

Silva Belšak, prof., bibliotekarka

brvar 1   brvar 3 

 

SKKK in slovenski kulturni praznik

 

kuntner-16

Slomškov knjižno-knjižnični klub je v zadnjem času pridno delal in se pripravljal na srečanje z enim izmed najboljših sodobnih slovenskih pesnikov g. Tonetom Kuntnerjem. V petek, 4. 2. 2011 smo ga pričakali z dijaki 3. in 4. letnika, točno opoldne, v naši dvorani. Prebirali smo njegove pesmi in prisluhnili pesmim na citre (Sem deklica mlada vesela, Kadar pa mim hišce grem …).

 

 G. Kuntner nam je spregovoril o njegovih otroških in mladostnih letih, o zaljubljenosti in ljubezni, družini, Mariji Snežni ter seveda o naši domovini Sloveniji in njenih velikih možeh – Trubarju, Prešernu in Cankarju.

Na koncu srečanja je prebral še Cankarjevo misel o domovini in Prešernovo Zdravljico ter nam podelil izbrana besedila.

Hvaležni za vse njegove besede mu želimo še veliko lepih in uspešnih let!

Silva Belšak, prof., bibliotekarka

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija