Ekskurzija na Poljsko

Naše vsakoletno nočno avtobusno potovanje na Poljsko se je začelo s prijateljskimi vezmi, ki smo jih učitelji naše šole stkali z nekaterimi zanesenjaškimi poljskimi učitelji, ki smo jih spoznali v okviru projekta Comenius. Od takrat se na Poljsko vračamo vsako leto, najprej z evropskimi oddelki, zdaj z inovativnimi. Dokaz so drevesa, ki jih vsaka naša generacija posadi pred šolo gostiteljico v Zdunski Woli. Z dvema generacijama smo na poti tja obiskali še Bratislavo, z eno pa Budimpešto. Dober uvod v malce drugačno Evropo, kot jo poznamo ...

Če bi poljska turistična agencija nekako dve na sedmo naključno izbranih mlajših osebkov iz okolice Maribora (no ja, če to okolico malce razširimo, tja do Sevnice in Kostanjevice na Krki), ki so v zadnjih petih letih s Škofijsko gimnazijo poromali na Poljsko, najela za to, da z nekaj spodbudnimi besedami v aktualnih kriznih razmerah motivirajo turiste za obisk omenjene države, bi ji najbrž postregli s precej udarnimi gesli. Recimo: To je dežela, v kateri te ob prihodu sicer lahko pričakajo minus štiri stopinje, a to še ne pomeni, da ne boš imel pet dni toplega sončnega vremena. To je dežela, v kateri se lahko okvara WC-ja spremeni v pravo avanturo. Ne zato, ker bi bila usodna, ampak zato, ker ima poljščine nevešč osebek malo možnosti, da receptorju pove zanjo. Ob koncu vse reši par zamahov z roko. To je dežela, v kateri ima po mnenju njenih prebivalcev skoraj vsak kamen neprecenljiv pomen za zgodovino Poljske. In o tem so vas z neobičajno vztrajnostjo pripravljeni prepričevati ure in ure. A to počnejo s tako širokim nasmehom in s toliko dobre volje, da jih imaš kljub vsemu rad. To je tudi dežela, v kateri se je zgodil največji zločin na svetu (ampak Poljaki zanikajo vpletenost). Agencija nas je zaradi dvomljivih metod reklame pravkar odpustila, zato uživajte ob slikah ... Na uho pa naj vam prišepnemo še, da se boste redko kje počutili tako zelo sprejete kot ravno tam, še zlasti, če boste pokazali vsaj malo zanimanja za slavno poljsko zgodovino. Ravno tako boste ugotovili, da Krakov nič ne zaostaja za Dunajem, pa še cene so precej nižje. Navsezadnje se boste v Auschwitzu lahko načudili brezmejnosti človeške norosti in v Łodzu spoznali, kako se da koristno uporabiti propadlo tekstilno tovarno za velikanski nakupovalni center, ob katerem se še razvajenim Slovencem zaiskrijo oči. Skratka, prava simfonija v rdečem in belem.

Andreja Vidmar, prof., dr. Aleš Maver

Potepanje na Poljskem

Poljska23. aprila 2015 smo se dijaki Škofijske gimnazije, navdušeni mladi zgodovinarji, odpravili na Poljsko. Po dolgi nočni vožnji smo prispeli v sončni Krakow. Mesto je bilo leta 2000 kulturna prestolnica Evrope, že stoletja pa velja za kulturno in duhovno središče Poljske. Ogledali smo si čudovito staro mesto jedro, Kraljevo palačo in staro judovsko četrt. Po ogledih smo se razveselili časa za individualno raziskovanje mesta ter se okrepčali s kosilom. Po napornem dnevu smo se odpravili v hotel, kjer smo si odpočili in proti večeru imeli skupni obed.
Naslednji dan smo se zgodaj zjutraj podali na pot proti znamenitemu 700 let staremu rudniku soli, ki je pod zaščito UNESCA. Spustili smo se pod zemljo in zato morali prehoditi 800 stopnic. Nad urejenostjo smo bili vsi zelo navdušeni, saj se pod zemljo skriva tudi krasna cerkev.
Po ogledu rudnika smo se z avtobusom odpeljali do Wadowic, kjer se je rodil nekdanji papež Janez Pavel II. Obiskali smo njegovo rojstno hišo, ki je preurejena v nadvse sodoben muzej.
In končno je prišel zadnji postanek, na katerega smo se pripravljali že pred odhodom. Ogled Auschwitza, leta 1940 zgrajenega koncentracijskega taborišča, nas je zelo pretresel. Taborišče je vsekakor opomin na nepotrebne nedolžne žrtve, ki so umrle nasilne smrti.
Prišel je čas za pot proti domu in po dolgi vožnji smo okrog druge ure tudi varno prispeli.

Iva Meršnik in Mima Berdnik, 3. AB

Podati se v neznano? Izziv za vse.

Asociacij ob besedi Poljska pred šolsko ekskurzijo v večini naših glav ni bilo veliko. Na pot smo se podali polni pričakovanj, z glavnim ciljem – spoznati tamkajšnje dijake in njihovo kulturo. V Zdunsko Wolo smo prispeli v jutranjih urah po celonočni vožnji, izmučeni in utrujeni, vendar pripravljeni na nove izzive.
Poljaki so nas pričakali odprtih rok in s kulturnim programom, v katerem smo med drugim posadili skupno drevo. Dan smo nadaljevali z zajtrkom in namestitvijo v hotelu. Šoli, ki smo ju obiskali, sta se od naše razlikovali predvsem v izgledu, saj sta se nahajali v starih zgradbah in imeli tudi starejšo opremo. V skupinah smo nato predstavili našo šolo in razred ter druženje zaključili z ogledom njihove šole. Prosti čas med pripravljenim programom smo si krajšali različno, kar nekaj minut pa smo namenili priljubljeni igri Jungle speed. Naše popoldne smo namenili ogledu Zdunske Wole, za večer pa so učenci pripravili razvedrilni program z veliko plesa in magije.
Jutro je bilo naporno, zbujanje nam je lajšalo le dejstvo, da nam nekaj spanca ostane na avtobusu do Lódža, kjer je bil naš naslednji ogled. Na svoj račun so tukaj prišli vsi ljubitelji trgovin, saj smo kar nekaj časa preživeli v velikem nakupovalnem središču.
Popoldne smo se z gostiteljsko šolo pomerili v nogometu in odbojki. V obeh smo bili poraženi, najverjetneje je bila kriva prednost domačega terena. Večer smo preživeli skupaj ob ognju, igrah in pogovoru.
V nedeljo je bil spet dan premika. Na poti v Krakow smo se ustavili v Waelovicah, kjer se je rodil pokojni Janez Pavel ll., obhajali pa smo tudi mašo v naravi. V Krakowu smo bili že takoj na začetku deležni presenečenja, saj smo bili nameščeni v hostlu Goodbye Lenin, ki v primerjavi z zelo lepim hotelom v Zdunski Woli ni izgledal pretirano privlačno, vendar je s tem poskrbel za več druženja ob igri Activity. Tudi to poljsko mesto je poskrbelo za našo kulturno plat. Poleg rudnika soli in mestnega podzemlja smo si lahko ogledali druge plati mesta in uživali v prostem času.
Lara Flogie, 1. d

 

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija