Notre voyage à Paris – Naš obisk Pariza

Dijaki naše šole in dijaki Prve gimnazije Maribor smo polni navdušenja v sredo, 15. 1. 2014, sedli na avtobus in se podali na dolgo pot v francosko prestolnico. Dan se še ni začel prav prebujati, ko smo z našim avtobusom prispeli v to mesto ljubezni, luči, prestolnico mode.Pariz
Naša prva točka ogleda je bila katedrala Notre Dame de Paris, sledila je kapela Saint Chapelle. Po ogledu smo si prislužili čas za kosilo in prvo priložnost, da delček mesta spoznamo tudi sami. Siti in zadovoljni smo se v rahlo deževnem popoldnevu podali na metro in se sprehodili do znamenitega stolpa Tour Eiffel, posneli mali milijon fotografij ter se povzpeli do 2. nadstropja; vzpon na 3. pa bomo opravili naslednjič, saj nam je bil ta podvig zaradi vzdrževalnih del onemogočen. Na koncu dneva smo se z ladjico popeljali po reki Seni in si ogledali vrsto znamenitih stavb še iz druge perspektive. Izmučeni, a polni pričakovanj za naslednji dan, smo prispeli v hotel, kjer so nas pričakale udobne postelje in več kot zaslužen počitek.

Po našem prvem pravem francoskem zajtrku smo se namestili na avtobusne sedeže in si skozi okno ogledali še nekaj zanimivosti, ki jih je naš prijazni vodič (kakor tudi 1. dan) pospremil z zanimivo razlago, nato pa se ustavili pred Musée d Orsay in raziskali njegovo obširno notranjost, pravo meko za ljubitelje slikarstva, predvsem impresionizma. Sledil je ''pohod'' do dela mesta z imenom Les Halles, kjer se je nekoč nahajala tržnica, ki jo je pistelj Émile Zola poimenoval ''Trebuh pariza'' – danes pa je to trgovski center Forum des Halles. Po ogledu centra George Pompidu je sledil prosti čas, ko je vsak zase odkril še kakšen zaklad tega mesta. V poznem popoldnevu smo se sprehodili še do Montmartre in obiskali baziliko Sacré Cœur. Po napornem dnevu nas je avtobus pripeljal do hotela in tako smo se z rahlo žalostno mislijo, da naslednji dan zapuščamo to prekrasno mesto, odpravili k počitku.
Še zadnjič smo se prebudili v Parizu, se okrepčali z zajtrkom, izpraznili sobe in se z metrojem podali do znamenitega Musée du Louvre, kjer smo si ogledali nekaj najbolj znanih del, preostanek eksponatov ogromne stalne in gostujočih zbirk pa si bomo ogledali ob ponovnih obiskih mesta. Peš smo se podali še do muzeja parfumov Fragonard, kjer so nas poučili o pridobivanju dišav in o njihovi zgodovini. Sledil je samostojen ogled veleblagovnic Galeries Lafayette ter Printemps in še nekaj zadnjih priložnosti za nakupe spominkov in daril – da bi ''košček'' Pariza odnesli s seboj. Za zaključek našega kratkega, a zelo zanimivega in čudovitega bivanja v Parizu smo se sprehodili še po Champs-Elysées in se pri slavoloku zmage – l'Arc de Triomphe - poslovili z željo, da nas pot še večkrat privede nazaj.
''Au revoir Paris, je reviendrai!''
Sledila je pot nazaj v realnost, po 17 urah vožnje smo se utrujeni, a polni spominov, vrnili nazaj v Maribor.

Lina Kosjek, 3. c

Več fotografij v galeriji slik.

 

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija