Ekskurzija v London

"My Dad says that being a Londoner has nothing to do with where you're born...

... He says that there are people who get off a jumbo jet at Heathrow, go through immigration waving any kind of passport, hop on the tube and by the time the train's pulled into Piccadilly Circus they've become a Londoner." ( B. Aaronovitch, Moon Over Soho)

Pravi »Londončani« smo na naši šoli postali v času evropskih oddelkov. V okviru predmeta kultura in civilizacija se je izvajalcem predmeta rodila ideja, da teorijo spremenimo v prakso. Izkusiti kulturo, ki jo London tako z znamenitostmi kot ljudmi, ki so tam našli sebe in svoj novi dom, ponuja, jo primerjati z našo lastno, je bil osnovni cilj ekskurzij, ki smo jih do zdaj organizirali že petkrat. Zdi se nam pomembno, da dijaki v soočanju z drugimi kulturami razvijajo strpnost do drugih in gradijo lastno vlogo v svetu, kjer živijo.

Povsem prvo srečanje s tem kozmopolitanskim mestom leta 2006 je bilo malce drugačno, bolj umetniško. Ambasador Slovenije v Veliki Britaniji nas je povabil v Greenwich, kjer smo v mestni hiši v okviru Slovenskih dni predstavili šolo in Slovenijo s predstavo »Famous Students In Class«. V prisotnosti vseh pomembnih ljudi, ki v tem delu Londona nekaj veljajo, smo bili ponosni na svoje delo.

Vračanje v London nadaljujemo z inovativnimi oddelki. Cilji ostajajo isti, le sodobna tehnologija nam v tem oddelku omogoča, da se z mestom srečamo na bolj inovativen način. Komaj čakamo marec 2014, ko tja potuje 2. d razred.

Andreja Vidmar, prof. angleščine

London skozi oči 2. d

London

V torek, 20. 3. 2018, smo se s sošolci že zjutraj izpred šole odpeljali proti ljubljanskemu letališču. Zelo nestrpno smo čakali na letalo, ki nas je poneslo proti že dolgo pričakovanemu Londonu. V času našega bivanja v britanski prestolnici smo si ogledali mnoge znamenitosti. Prehodili smo neštete ulice in trge, obiskali galerije, iskali nova znanja v muzejih, si ogledali čudovit muzikal in našli tudi nekaj časa za samostojno raziskovanje mesta brez profesorjev. Vsak se je lahko vživel v vlogo vodiča in tako sošolcem predstavil kakšno od znamenitosti. Imeli smo veliko sreče z vremenom in tako smo luže preskakovali le zadnji dan, med odhodom na letališče. London nam bo gotovo ostal v prelepem spominu, hkrati pa se že veselimo vseh prihodnjih gimnazijskih ekskurzij.

Urška Ferlež, 2. d

Več fotografij je na ogled na šolski facebook strani.

V mestu rdečih avtobusov in telefonskih govorilnic

Inovativni oddelek drugega letnika se je odpravil na ekskurzijo v glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije. To ekskurzijo smo vsi nestrpno pričakovali. Let z letalom je bil za nekatere nova preizkušnja, ki smo jo vsi uspešno prestali. In že se je začela naša dogodivščina po Londonu.

Že prvi dan so nas čakali ogledi znamenitosti. Tako smo se odpravili do Greenwicha, kjer smo bili deležni veličastnega razgleda ob sončnem zahodu.
Vsak dan je bil poln hoje od ene znamenitost do druge. Tako smo si pobliže med drugim ogledali Houses of Parliament, znamenito uro, ki ji Londončani pravijo kar Big Ben, angleški parlament, Buckinghamsko palačo, kjer smo bili deležni tudi menjave straže in Royal Albert Hall. Nekaj prihrankov smo zapravili na tržnici Camden Town in na glavni nakupovalni ulici Oxford Street ter pojedli veliko preveč hitre hrane. Najpogumnejši oziroma natančneje najpogumnejša dekleta so se soočila s strahotami ob ogledu London Dungeon. Drugi so se prepustili mirnemu življenju podvodnih živali in celo pingvinov, ki niso kazali velikega navdušenja nad Londonom. Za nameček smo si ogledali še muzikal z naslovom Wicked, ki je iz naše strani požel glasen aplavz. Seveda nismo mogli izpustiti srečanja s peronom 9 ¾, kjer smo podoživeli Harryjev prehod čez steno in s seboj odnesli nekaj spominkov iz trgovine, namenjene prav temu filmu.

Tako smo preživeli pet nepozabnih dni v dobrem okolju in prijetni družbi, ter izvedeli veliko o zgodovini in življenju v tem mestu rdečih avtobusov in telefonskih govorilnic.

Satja Sajko, 2. c

London1jpg  London2

Ekskurzija v London spet v superlativih

London Splet

Torek, 1. 3. 2016, je bil za dijake 2. d prav poseben in težko pričakovan dan, saj smo se po mesecih nestrpnega čakanja končno odpravili v London. Z velikimi pričakovanji smo se vkrcali na letalo in že ob 14. uri prispeli v London. Tam smo si v petih dneh ogledali precejšen del tega velemesta.
Po prihodu v London smo se najprej namestili v hotelu, kasneje pa smo se odpravili do Greenwicha in prvega meridiana ter observatorija. V dnevih, ki so sledili, smo odkrivali in spoznavali znamenitosti Londona.

Preberite več s klikom na spodnjo puščico...

Ekskurzija 2. c v London

1Dijaki 2. c razreda smo se po težkem čakanju dne 6. 3. 2015 odpravili na strokovno ekskurzijo v London. Najprej smo se zbrali pri Račjem dvoru, v petek ob 7. uri zjutraj, kjer nas je že čakal avtobus, ki nas je peljal do ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika.  Nad letalom smo bili vsi navdušeni, čeprav je bila vožnja za nekatere zelo stresna in polna pričakovanja, saj so leteli prvič.

Ko smo prispeli v London, smo se najprej nastanili v hotelu, v katerem smo bivali ves teden. Popoldan smo se nato odpravili do metro postaje, ki je bila v bližini hotela, ter se odpeljali proti centru mesta. Ogledali smo si Tower of London, trdnjavo, v kateri so shranjeni kraljevi dragulji,  sprehodili smo se čez londonski most Tower Bridge, ki velja za enega od simbolov Londona.

Naslednji dan smo se odpravili do Trafalgar Squar, National Gallery in Downing Streeta. Sprehodili smo se tudi mimo Westminstrskega mostu in Westminstrske opatije, kjer so bili kronani in pokopani slavni kralji ter kraljice. Občudovali smo parlament, h kateremu spada znameniti Big Ben. Pri Buckinghamski palači smo si ogledali turistično atrakcijo, menjavo kraljeve straže. Sprehodili smo se tudi po Oxford Street, ki velja za ulico z največ trgovinami.

Predzadnji dan smo si ogledali še katedralo sv. Paula, ki se ponaša z eno največjih kupol na svetu. Udeležili smo se molitvenega bogoslužja, ki nas je navdušilo, saj je šlo za drugačno obliko bogoslužja kot smo ga vajeni. Kasneje smo si ogledali še British Museum, ki ima kar 8 milijonov eksponatov iz človeške zgodovine in kulture iz vsega sveta.

Zadnji dan smo se odpravili še do Greenwicha in prvega meridiana ter observatorija. Bili smo navdušeni, saj smo lahko stali z eno nogo na vzhodni in z drugo nogo na zahodni polobli.

Ker smo se tako zelo zabavali, je naša ekskurzija prehitro minila in bi z veseljem ostali še kakšen teden ali dva. Kljub temu pa smo bili veseli, da se vračamo domov, saj "drugod je lepo, a doma je najlepše."

2

 

Razredno povezovanje v Londonu

London1

Četrtek, 6. 3. 2014, je bil za nas, dijake inovativnega oddelka na Škofijski gimnaziji, prav poseben dan. Že zjutraj smo se odpravili na ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, nato pa odleteli težko pričakovani ekskurziji naproti. Ekskurzija v London je za mnoge izmed nas pomenila prvi polet z letalom, kar je bila prav posebna izkušnja. Vsi smo si želeli ogledati to veliko prestolnico, tako po dolgem, kot tudi počez. Pa vendar je za to 5 dni premalo časa, zato smo si ogledali le najpomembnejše znamenitosti in muzeje.

To je pomenilo, da smo se sprehodili mimo velikega zvonika, ki se sedaj imenuje Elizabeth tower, si ogledali domovanje kraljice ter se poučili o tem, kako izgleda pravi angleški park – Hyde park. Vsekakor pa nas je vse, tudi fante, zanimalo, kako je nakupovati na znameniti ulici, imenovani Oxford street in tudi ta izkušnja nas je presenetila. Seveda pri raziskovanju mesta nismo pozabili na ogromne in zanimive muzeje, ki se tam nahajajo. Ogledali smo si najrazličnejše muzeje, od Tehničnega, do značilnega British muzeja, zelo pa nas je navdušil Natural history musem, kjer se najde nekaj za vsakogar. Ekskurzija, ki nam bo ostala v zelo lepem spominu, nas je tudi medsebojno povezala in nas znova opomnila, kako pomembno je uspešno delovati s svojo skupnostjo.

Oglejte si fotografije našega raziskovanja Londona.

Lucija Koražija

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija