Ekskurzija ekologov na Kozjansko

Ekologi kozjansko Orlica1

V petek, 13. 10. 2017, smo si ekologi 3. letnika privoščili sproščen začetek vikenda z ekskurzijo na Kozjansko. Najprej smo se odpravili na ogled gradu v Podsredo, kjer smo občudovali grajske prostore, med drugim kuhinjo, ki še danes služi svojemu namenu. Ogledali smo si bogato zbirko kamnin ter razstavo na temo Kozjanski park in okolica. Nato smo se povzpeli proti vrhu gradu, kjer smo si spočili oči na umetninah našega priznanega slikarja Franceta Slane. Muzejska zbirka Hermana Lisjaka je bila še pika na i. Po kratkem oddihu smo se odpravili na sprehod po gozdu, kjer smo se seznanili z rastlinsko in živalsko pestrostjo. Izvedeli smo, katere živali se tukaj zadržujejo, kaj jih ogroža, med drugim smo jih lahko nekaj tudi fotografirali. Naš naslednji cilj je bila uprava parka v Podsredi. Veselili smo se je predvsem zaradi degustacije jabolk in jabolčnega soka. Seveda nismo odšli razočarani - jabolka in sok so bili odlični! Postali smo še ob starem mlinu ter rastlinski čistilni napravi. Napravili smo kemijski preizkus, pri katerem smo ugotavljali količino kemijskih snovi v prečiščeni vodi. Velik poudarek naše ekskurzije pa je bil na temo travniških sadovnjakov. Za konec smo si ogledali bogato zbirko metuljev in različnih sort jabolk, ter se odpravili na območje travniških sadovnjakov, na Čerčkovo domačijo. Osnovna značilnost takšnih nasadov so velika visokodebelna sadna drevesa z razno vrsto sadja. Predvsem so to jablane, hruške, češnje, slive, orehi. Opazili smo tudi hotel za žuželke, prav tako pa so sadovnjaki življenjski prostor mnogih živih bitij.

Ekskurzija se je s tem zaključila, polni vtisov smo se odpravili proti domu.

Ines Buzuk, 3. b

Eko ekskurzija v Ribnico na Pohorju

eko1

V četrtek, 21. 4. 2016, smo se ekologi 3. letnikov odpravili na zaključno ekskurzijo pri izbirnem predmetu ekologija. Ker je bila to hkrati naša zadnja skupna ekskurzija in tudi naša zadnja uradna ura ekologije, smo si dan naredili karseda lep in nam všečen. Po dobri uri vožnje in občudovanja hribovite krajine smo prispeli na naš prvi cilj: Kmetija tete Lene v Ribnici na Pohorju, ki je v lasti družine ene naših dijakinj. Pričakal nas je topel sprejem in še bolj toplo vreme, tako da smo v ogledu travnikov, gozda in kala zelo uživali in se tudi malo posončili. Na vseh treh lokacijah smo opravili meritve abiotskih dejavnikov, pri čemer so nam družbo delale mnoge žuželke in celo ovce, ki smo jih nahranili s suhim kruhom. Ogled kmetije smo zaključili z domačo pogostitvijo; na mizi se je našel jabolčni in bezgov sok, marmelade in skutini namazi, ki so seveda našli svojo pot na svež domač kruh. Sledil je kratek ogled Ribnice na Pohorju in luksuznih apartmajev, ki so nas vse pošteno presenetili. Ekskurzijo smo zaključili z ogledom Sgermove smreke, ki je najvišja smreka na svetu – meri kar 62,26 metrov! Po prelepem dnevu polnem doživetij smo se težkih nog in lahkih src odpravili z avtobusom proti domu.

Teja Gerjovič, 3. a

Ekskurzija ekologov

ekologi1

V torek, 29. septembra 2015, smo se ekologi tretjih letnikov v spremstvu prof. Jožice Brecl in gospe laborantke Brigite Žaucer odpravili na strokovno ekskurzijo na Kozjansko. Odrinili smo že zgodaj zjutraj, a nas je mraz v Poljčanah kaj hitro prebudil. V mrzlem jutru smo tako spoznali delovanje rastlinske čistilne naprave, pomen opazovalnice za ptiče v naselju Podboč in samočistilno sposobnost reke Dravinje, nato pa smo se odpravili v Dole na učni poligon za samooskrbo, kjer so nas že kar sprva pozdravili tamkajšnji prebivalci – 7 sivih mačakov in ena mucka.

Preberite več...

Ekologi obiskali Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje Maribor

WP 20140509 006Vsak poklic po svoje je časten in spoštovanja vreden. Ekologi 2. letnikov, v spremstvu prof. Jožice Brecl in laborantke Brigite Žaucer, smo si v petek 9.5.2014, ogledali delovno mesto še posebej častnega, vendar velikokrat premalo cenjenega poklica, to je poklicni gasilec. Obiskali smo Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje (v nadaljevanju JZZPR) Maribor.
Pozdravil in sprejel nas je voda oddelka I. izmene, gospod Matej Lovrec. Najprej smo imeli kratko predavanje o JZZPR – njegovo zgodovino, g. Matej nam je predstavil kdo so poklicni gasilci in koliko jih je. Povedal nam je še kako se gasilci zaščitijo ob različnih nesrečah – požari, nesreče z nevarnimi snovmi itd. Po uvodu je sledila predstavitev zavoda. Ogledali smo si dežurno sobo. V njej dežurni gasilec ostale gasilce preko zvočnega opozorila obvesti o intervenciji. Dispečer nam je tudi pokazal kako to zgleda v praksi. Sledil je ogled gasilskih vozil. Ob vsak vozilu nam je g. Matej povedal zakaj se uporablja in pokazal njegovo opremo. Na koncu je sledil najbolj zanimiv del ogleda. S dvižno-reševalno platformo so nas popeljali v višino 36 metrov. Od koder smo imeli lep razgled čez celoten Maribor.
Ogled JZZPR Maribor nam bo zagotovo še dolgo ostal v spominu in upamo, da gasilce še kdaj obiščemo.

WP 20140509 016   WP 20140509 020   WP 20140509 042

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Ekskurzija ekologov v Krajinski park Goričko

WP 20140425 007Narava je naše največje bogastvo. Ljudje imamo nanjo velik vpliv, in hkrati smo tudi mi del nje. Na žalost se sedaj še premalo zavedamo, kako pomembno je ohranjati tisto, kar obstaja pravzaprav že od nastanka Zemlje in prinaša svetlobo v naš vsakdan. Samoumevno se nam zdi, da nas že zgodaj zjutraj s toplimi žarki pozdravi sonce, da ptice čivkajo svojo pesem, da žuborijo reke in potoki, da spomladi vse ozeleni in da po vsakem dežju posije sonce. Pa je to res tako zelo samo po sebi umevno in trajno?
Če kdo, potem smo zagotovo mladi tisti, ki si moramo postavljati tovrstna vprašanja. Tudi na naši šoli smo mnenja, da je narava še kako pomemben vir, v katerega vedno močneje in pogosteje posegamo. Člani izbirnega predmeta ekologija, smo se odpravili odkrivat za večino izmed nas še neraziskan del Slovenije-Krajinski park Goričko.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija