Ekskurzija na Dunaj

Obisk Dunaja, svetovne glasbene prestolnice, srednjeevropske kulturne prestolnice, prestolnice več desetmilijonske habsburške monarhije, v kateri so živeli naši predniki in ji dali svoj pečat, je postal tradicionalna septembrska ekskurzija naših drugih letnikov.

Na tej poti spoznamo zgodovino Avstrije in Dunaja, občudujemo njegove palače in dvorce (Belveder, Hofburg, Schönbrunn), cerkve (Štefanova in Karlova), se spustimo v skrivnostne grobnice Habsburžanov, se sprostimo v najstarejšem evropskem živalskem vrtu, se čudimo umetninam v Umetnostnozgodovinskem muzeju in Hundertwasserjevi arhitekturi, si ogledamo Prirodoslovni muzej, dirigiramo dunajskim filharmonikom v Hiši glasbe, obiščemo koncert, se učimo plesati dunajski valček, se razvajamo z dunajskimi zrezki in Sacher torto.

Spoznavamo dosežke Slovencev na Dunaju skozi zgodovino in ugotavljamo, da je na Dunaju še danes zanimivo študirati.

Marija Repina, prof.

Dunaj - naša stalnica

Pot v avstrijsko prestolnico smo dijaki 2. a in 2. b začeli kot se spodobi, z duhovno mislijo. Po ne preveč naporni poti smo si ob prihodu na Dunaj najprej ogledali dvorec Belvedere, nato pa pot nadaljevali do Karlove cerkve in Kapucinskih grobnic. Zvečer smo precej izmučeni prispeli do prenočišča, kjer nas je čakala večerja. Priredili smo si zanimiv družabni večer, na katerem ni manjkalo plesa in dobre volje. Naslednje jutro smo se z avtobusom odpeljali do znamenitega dvorca Schönbrunn in od tam v živalski vrt. Dijaki 2. a smo si ogledali Umetnostno-zgodovinski muzej, dijaki 2. b Naravoslovni muzej, naslednji dan pa smo ogleda zamenjali. Seveda nismo izpustili najbolj znane Štefanove cerkve v centru mesta ter veličastnega Hofburga. Zvečer smo se odpravili še na ogled Hiše glasbe, saj Dunaj slovi po glasbi in svojih umetnikih. Ekskurzijo smo zaključili z ogledom zelo zanimive in pisane Hundertwasserjeve hiše in se polni navdušenja ter novih vtisov odpravili proti domu.

Žaklin Žuran, 2. a in Jakob Žlebnik Vauhnik, 2. b

Ekskurzija na Dunaj 2017

za splet Dunaj

V četrtek, 21. 9. 2017, smo se dijaki 2. a, b in 2. c podali na ekskurzijo na Dunaj. Polni pričakovanj po novih doživetjih smo ob sedmi uri odrinili izpred Račjega dvora. Svojo pot smo začeli z glasbo. Dijak 2. c nam je popestril jutro z igranjem na harmoniko, ki ji je sledila tudi jutranja misel. Po kar dolgi, a ne dolgočasni vožnji je sledil prvi ogled - dvorec Belvedere. Občudovali smo bogato zgodovinsko zgradbo, posebno pozornost pa smo posvetili Klimtovemu poljubu. Po ogledu smo se sprehodili do Karlove cerkve in ostali v stiku z zgodovino.
Popoldan smo obiskali Naravoslovni muzej, kjer smo videli willendorfsko Venero in številna druga naravoslovna čudesa. Zvečer nas je v don Boskovi hiši čakala okusna večerja. Po večerji smo se porazdelili po sobah, a ne za dolgo, saj so nam naši animatorji pripravili zabavni večer, na katerem ni manjkalo smeha.
Naslednji dan smo se zjutraj odpravili na ogled dvorca Schönbrunn in težko pričakovanega živalskega vrta. Nato nas je avtobus odpeljal do umetnostno-zgodovinskega muzeja, kjer smo se utrujeni še posebej razveselili udobnih sedežev, s katerih smo lahko sede opazovali umetnine.
Dunaj je bil in je še zmeraj prestolnica glasbe. Z glasbo smo začeli že našo ekskurzijo. Na avtobusu smo poslušali znane skladbe izvrstnih dunajskih skladateljev. Da bi dunajsko glasbo še bolj začutili, smo se odpravili tudi v Hišo glasbe. Tam smo se razdelili v manjše skupine in se radovedni odpravili na ogled. V prvem nadstropju smo si lahko ogledali posnetek koncerta Dunajskih filharmonikov. V tretjem nadstropju se je lahko vsak preizkusil v dirigiranju slavnim filharmonikom. Nadobudnim dirigentom in dirigentkam smo se od srca nasmejali. Po končanem ogledu smo si zaradi utrujenosti želeli samo še tople postelje.
Zadnji dan smo si ogledali znamenito cerkev svetega Štefana. Sprehodili smo se mimo Zacherlove hiše in si ogledali kapucinske grobnice, kjer počivajo plemeniti Habsburžani. Naša zadnja postaja je bila še barvita in razgibana Hundertwasserjeva hiša.
Tako smo polni novih vtisov in doživetij zaključili naše 3-dnevno odkrivanje habsburške prestolnice .

Zapisale: Anja Lorber, Anamarija Pušnik, Katarina Renčelj, 2. a

Reisebericht aus Wien

Dvorec Schönbrunn je bil prečudovit v jutranjih urah. V drugem dnevu naše ekskurzije smo si ogledali njegovo notranjost ter izvedeli več o njegovem pomenu v zgodovini. Nato nas je pot vodila do znamenitega živalskega vrta, popoldan pa je sledil ogled dveh muzejev; prirodoslovnega ter umetnostno-zgodovinskega. Lahko smo si ogledali vse, kar nas je zanimalo ter po koncu ogleda poležali na travi zunaj muzeja. Zvečer smo si privoščili nočni izlet po mestu in ugotovili, da je Dunaj tudi v nočnih urah prelep. Obiskali smo Hišo glasbe, kjer smo preizkušali razne igre z zvokom. Z vrnitvijo v naše sobe, se je dan končal in vidno utrujeni smo legli k počitku.

Tretji dan ekskurzije smo pričeli v Hofburgu, kjer smo se seznanili z življenjem Elizabete Bavarske (Sisi). Sprehodili smo se skozi bivanjske prostore Franca Jožefa I. in cesarice Sisi ter izvedeli nekaj o vsakodnevnih rutinah in o njenem žalostnem življenju. Po ogledu Hofburga smo videli Zacherlovo hišo, Plečnikovo pomembnejše delo in ponos Slovencev. Od tam smo svojo pot nadaljevali do cerkve sv. Štefana, ki je sedež Dunajske škofije in prostor zadnjega počitka za številne tamkajšnje škofe. Ko smo cerkev zapustili, smo se podali na raziskovanje dunajskega jedra in poskusili še znano specialiteto - dunajski zrezek. Zadovoljni in s polnimi trebuhi smo se odpeljali še do Hundertwasserjeve hiše, polne neravnih linij, barvnih ploščic in čudovitih barv. Pod vtisom vsega, kar smo v treh dneh videli in doživeli, smo s potjo proti domu zaključili našo ekskurzijo.

Patricija Završki in Tjaša Hameršak, 2. b

     D1 2   D4 2

Nachrichten aus Wien - Vienna news

d5

Naš dan se je začel z jutranjim zbiranjem pred Račjim dvorom, od koder smo krenili proti Dunaju. V prvi uri našega potovanja smo mnogi nadoknadili prekinjeni spanec, nato pa smo se podali v globoke vode avstro-ogrske zgodovine.

Ob prihodu na Dunaj smo najprej obiskali čudovite vrtove okrog dvorca Belvedere, kjer smo presenečeni ugotovili, da vrtovi ležijo v različnih nivojih, s presenetljivo natančnostjo oblikovanimi gredicami. Med vsemi razstavljenimi predmeti v dvorcu nas je seveda najbolj očaral Klimtov Poljub. Nato smo se sprehodili po prestolnici vse do spomenika rdeči armadi in nato do Karlove cerkve, postavljene v čast preživelim po kugi. Marsikdo se je povzpel vse do vrha cerkve, tik pod kupolo in od tam občudoval mešanico rimskega, grškega in baročnega sloga.

Po kosilu in odlični saherci smo se odpravili v zadnje počivališče Harsburžanov. Mnogi smo občudovali umetelno okrašene kamnite sarkofage. Marsikoga pa so prizadele sicer maloštevilne krste habsburških otrok in novorojenčkov. A ko smo ponovno stopili na sonce, so naše prejšnje misli prešle in začudeni smo obstali ob kočijah, ki vozijo po menažeriji. Nazadnje smo se porazgubili v Umetnostni galeriji in se čudili ob razstavnih eksponentih v Prirodoslovnem muzeju.

Naš dan se je zaključil z namestitvijo v hiši Don Boska, kjer je neverjetno lepo poskrbljeno za nas.

Ana Steinbacher, 2. b

Mesto velikih mož in žena

Katero mesto z okrog 1,8 milijonov prebivalcev letno sprejme še okrog 12 milijonov turistov? Katero mesto imenujemo mesto glasbe, sanj, umetnosti? Katero mesto je naša nekdanja prestolnica, v kateri je živel in se šolal marsikateri veliki Slovenec? Da, to je Dunaj, ki so ga Kelti ustanovili pred približno 2500 leti in ga Rimljani poimenovali Vindobona.

Glavno mesto nekdanje Avstro-Ogrske monarhije smo tri dni raziskovali tudi dijaki 2. a, b in c razreda Škofijske gimnazije. Ob odhodu smo bili polni pričakovanj, nekateri pa tudi polni sladkarij. Saj veste, kako pravi pregovor: Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj.

Že prvi dan je bil za nas bogat in pester. Ogledali smo si baročni dvorec Belvedere, v njem občudovali največjo svetovno razstavo slik Gustava Klimta, med njimi tudi znameniti Poljub, se nato povzpeli na vrh cerkve sv. Karla, se spustili k vladarjem v cesarsko grobnico, nato pa nekateri občudovali umetnine v Umetnostnozgodovinskem, drugi pa odkrivali naravne zaklade v Prirodoslovnem muzeju. Ob koncu dneva smo se nastanili v centru Don Bosco, kjer smo si po večerji privoščili zabavni večer, na katerem smo plesali, kaj drugega kot dunajski valček. Po nekaj igrah in pesmih smo vsi zadovoljni popadali v postelje.

V petek dopoldan smo si ogledali zunanjost in notranjost veličastnega dvorca Schönbrunn, grajski park ter živalski vrt ob njem, popoldan pa spet namenili obisku galerije in muzeja, v obratnem vrstnem redu kot dan prej. Zvečer smo igrali, dirigirali in poslušali simfonije v Hiši glasbe, kjer smo lahko prisluhnili tudi zvokom, ki jih sliši otrok v maternici. Seveda smo bili čez dan vsi najbolj veseli prostega časa.

Ker smo bili že utrujeni, smo si v soboto ogledali malo manj čudes in imeli malo več prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Vseeno smo si skupaj ogledali še čudovito gotsko cerkev sv. Štefana, Plečnikovo hišo ter ob koncu kot presenečenje še Hundertwasserhaus.

Ekskurzija je bila izkušnja in pol. Naučili smo se veliko novega in si dobili nove izkušnje, ki jih bomo s pridom uporabili na naslednjih potovanjih.

WIR HATTEN EINE WUNDERSCHÖNE ZEIT IN WIEN!

Klementina Cifer, 2. b

dUNAJ

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji slik.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija