Ekskurzija v Berlin in Leipzig

20150227 092855

V sredo, 25. 2. 2015, smo se dijaki Škofijske gimnazije A. M. Slomška odpravili na ekskurzijo v Berlin. Naše popotovanje se je začelo zvečer ob 20. uri, ko smo se z avtobusom odpeljali izpred Račjega dvora. Vozili smo se vso noč, v četrtek okoli 9ih zjutraj pa smo prispeli v Berlin. Najprej smo se ustavili pri Olimpijskem stadionu ter si od zunaj ogledali športni kompleks, ki je leta 1936 gostil olimpijske igre. Nato smo se peljali mimo ostankov berlinskega zidu, znamenitega stolpa Siegessäule, vse do Brandeburških vrat in nemškega parlamenta, imenovanega Reichstag. Od tam smo videli tudi kanclersko palačo in kraj, kjer naj bi po Hitlerjevem načrtu stala ogromna palača Germanija. Pot smo nadaljevali do Alexanderplatza, nekdanjega središča vzhodnega Berlina, naprej pa smo se sprehodili do muzejskega otoka in berlinske katedrale. Po kosilu je sledil ogled Berlina s kupole katedrale, po ogledu muzeja pa še prosti čas za naše samostojno raziskovanje nemškega glavnega mesta.

V petek smo raziskovali Berlin, ki je nekoč stal na zahodni strani mogočnega zidu. Dopoldan smo se posvetili predvsem vzrokom gradnje in padca zidu, popoldne pa smo preživeli na Potsdamerplatzu, kjer stojijo najmodernejše stavbe v Berlinu. Peljali smo se tudi mimo zloglasne postaje Zoo ter se sprehodili do Kudamma in si ogledali prestižni nakupovalni center imenovan Kaufhaus des Westens.

Zadnji dan, v soboto, nas je pot najprej vodila do Potsdama, kjer smo se peljali okoli Sanssoucija, znamenitega dvorca Friderika II. Velikega in si ogledali prijetno mestece. Sledilo je še raziskovanje mesta Leipzig, kjer smo obiskali Stasi muzej, Tomaževo cerkev, kjer je dolga leta deloval Johann Sebastian Bach ter odšli do univerze, na kateri je študirala tudi aktualna nemška kanclerka Angela Merkel. Sledil je odmor za nakupovanje in večerjo, nato pa smo se odpeljali proti Mariboru, kamor smo prispeli v jutranjih urah. Imeli smo se zelo lepo in komaj čakamo na naslednjo ekskurzijo! :)

Naše vtise smo strnili v fotografije, ki si jih lahko ogledate v galeriji slik.

Urška Potnik in Rahela Repina, 2. b

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija