Misijonski krožek

Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška misijonski krožek deluje peto leto. Krožek je namenjen dijakom in dijakinjam, ki želijo odkrivati resničnost življenja v manj razvitem svetu. S pomočjo mentorjev razvijajo čut za pomoč otrokom in mladim v manj razvitih deželah, utrjujejo prostovoljno dejavnost, kar jim pomaga pri osebnostni rasti, v njih vzbuja ustvarjalnost za iskanje pomoči za druge, predvsem pa povezuje skupine, ki imajo skupni cilj delati dobro.

V okviru krožka smo v vsakem šolskem letu pripravili misijonski koncert, ki smo ga poimenovali POMAGAJ! Vsa zbrana sredstva na teh koncertih smo namenili v naprej izbranemu misijonu:
• 2009/10, Angola;
• 2010/11, Paragvaj;
• 2011/12, začetek zbiranja sredstev za misijon v Peruju, ki naj bi ga naši dijaki obiskali ob koncu tega šolskega leta, avgusta 2014.

V šolskem letu 2012/13 smo začeli izdelovati majhne plišaste kokoške. Z njihovo pomočjo zbiramo prostovoljne prispevke za misijon v Peruju, kjer deluje sestra Andreja Godnič. Zakaj ravno kokoške? Ker je sestra Andreja povedala, da pri njih zbirajo sredstva za nakup kokoši. Na ta način bi lahko s pomočjo samooskrbe poskrbeli za prehrano otrok v misijonu. Prva sredstva smo ji nakazali v novembru 2012. Ko nas je z dvema perujskima družinama letos septembra obiskala, se nam je iskreno zahvalila, saj so lahko z našimi sredstvi kupili 100 kokoši in njihovi učenci so tako vsak dan deležni tople malice.

Že v lanskem šolskem letu smo začeli s promocijo krožka in zbiranjem prostovoljnih prispevkov za plišaste kokoške tudi po župnijah. Letos bomo z akcijo nadaljevali od meseca januarja do aprila. Pomembni dogodki v letošnjem šolskem letu so še:
• Dan misijonov ob godu sv. Janeza Ksaverija, v ponedeljek, 2. decembra;
• Koncert POMAGAJ! v spomladanskih mesecih;
• Avgusta pošiljamo v Peru našo majhno misijo dijakov, z vsemi do takrat zbranimi sredstvi.

mentorja:
Jani Družovec,
Mojca Kelbič Đajić

 

"Prihajam s planeta Zemlja"

Opeka

Kdo ne pozna Pedra Opeke, slovenskega misijonarja, ki že 40 let deluje na Madagaskarju? Rojen v Argentini slovenskim staršem, študiral v Franciji, dela na Madagaskarju, zase pa pravi, da je Zemljan. Danes smo imeli posebno priložnost, saj je ta veliki in požrtvovalni mož obiskal našo gimnazijo in v polni dvorani dijakov pričeval o svoji mladosti v Argentini, predvsem pa o svojem poslanstvu misijonarja.

Preberite več s klikom na desno puščico.

6. tradicionalni dobrodelni koncert "Pomagaj!"

pomagajV četrtek, 12. marca 2015 bo ob 18. uri v dvorani Zavoda A.M.S. že 6. tradicionalni dobrodelni misijonski koncert "Pomagaj!".

Začenjamo z zbiranjem prispevkov za gradnjo šole na Madagaskarju.

Prostovoljne prispevke boste lahko zamenjali s simpatičnimi ribicami, lahko pa se boste udeležili tudi licitacije dijaških izdelkov.

Predstavili vam bomo tudi naše misijonarjenje v vasi Pucara.

Prisrčno vabljeni!

Otvoritev razstave misijonskega krožka

Misijonski krožek naše gimnazije spet pridno deluje - tokrat z otvoritvijo razstave o odpravi na misijon v Peru. Razstava bo do nadaljnega na ogled na hodniku 2. nadstropja.

DSC 4238   DSC 4239   DSC 4242

Dan misijonov

2.12., dan pred godom Frančiška Ksaverja - zavetnika misijonarjev, se je naš misijonski krožek predstavil s svojim delom. Najprej smo prisluhnili predstavitvi misijona v Peruju, ki ga je letos poleti obiskala manjša skupina našega krožka, nato smo med odmori dijakom prodajali čokoladice in tako zbirali sredstva za misijone, slednjič pa je sledil osrednji del dogajanja - t.i. šiviljska delavnica, v kateri smo se učili izdelovati plišaste ribe. Sredstva za misijon v Peruju smo namreč zbirali z izdelavo in prodajo prišastih kokoši, sedaj pa je napočil čas za nov projekt - misijon na Madagaskarju, ki ga bomo skušali financirati s pomočjo izdelave plišastih rib.

2014-12-02 11.26.35

Obisk misijona v Peruju - državi poljubčkov in objemov

19. 8. 2014. Šok, zavedanje, pakiranje in prvi krči v trebuhu. Jutri gremo v Peru! Mrzlično preverjanje ali imam vse, saj bom tri tedne preživela v Južni Ameriki. Na pot sem se odpravila z maturantko Karlo, profesorjem Janijem in njegovim prijateljem Brankom. Pot je bila dolga, a naposled smo le pristali v Limi, kjer so nas tamkajšnje sestre toplo sprejele. Prvi dan nismo bili družabni zaradi »jet leg«-,a in smo ga raje kar odspali. Po dveh dneh, ko smo nekoliko že prišli k sebi, smo sedli na avtobus in se odpravili na osemurno prašno in vijugasto vožnjo po hribih imenovanih Sierra do našega končnega cilja - misijona v vasi Pucara. Tako kot v Limi so nas sprejeli z objemi in poljubčki, a to je bil šele začetek. V naslednjih dneh smo na tamkajšnji šoli 30020 pomagali otrokom od vrtca pa do šestega razreda. Veliko otrok nam je priteklo naproti in nas zasipalo s poljubčki in objemi, ki so se kar vrstili. Kuhala nam je mama Esperanza in zmeraj smo po kosilu uro ali dve obsedeli, polni kot bobni in se pogovarjali. Dan slovesa je bil težak in otroci nas niso spustili iz objema, odrasli pa so spraševali, kdaj nas lahko spet pričakujejo. Izlet je prehitro minil in čakala nas je mučna pot nazaj. Ko pa smo prišli domov, bi se najrajši vrnili nazaj k vsej tej toplini, prijaznosti in sprejetosti. Čeprav materialnih stvari nimajo veliko, dajo veliko na medosebne odnose, spoštovanje in strpnost.

Pija Pukšič, 4. a

peru2014 136

peru2014 121

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija