Adventni čas

AC venecAdventni čas za našo gimnazijo ne pomeni samo del koledarja v cerkvenem letu, ampak predvsem zelo pestro dogajanje ob pouku. Dijaška skupnost po nadstropjih pripravi adventne vence, ob katerih se ob začetku vsakega adventnega tedna zbiramo, skupaj prižgemo svečke in prisluhnemo duhovni misli. Le-te so pripravljene še bolj kvalitetno kot sicer vsak dan.

Nato nas 6. decembra obišče velik dobrotnik, sv. Miklavž, ki nam vošči veliko dobrega, za nameček pa prinese še kaj sladkega. Njemu v čast je namenjen tudi dobrodelni Miklavžev koncert, ki ga pripravlja Zavod Antona Martina Slomška in na katerem zbiramo sredstva za šolski štipendijski sklad.

Oglejte si galerijo slik!

Božiček naše šole sicer ne obišče, da pa se vseeno ne čuti preveč zapostavljenega, zadolži naše dijake, da v njegovem imenu po šoli razdelijo božičkovo pošto, s katero dijaki drug drugemu voščijo blagoslovljene praznike.

AC boz posta 1 AC boz posta 3 AC boz posta2

Na praznike se neposredno pripravljamo tudi z božično osemdnevnico, ki je vsako jutro pri sveti maši v kapeli. Sicer pa pred prazniki obhajamo tudi več božičnic: vsak razred svojo pri predmetu vera in kultura, nato pa še vsi skupaj v obliki kulturne prireditve, na kateri tradicionalno vsak prvi letnik dobi svoje razredne maskote. Tik preden gremo na zaslužene božične počitnice, pa šolo okrasimo in seveda postavimo jaslice.

AC angelcek AC jaslice AC zvezda

Jani Družovec, prof. vere in kulture

Več fotografij si oglejte v galeriji slik.

 

Nepričakovan obisk

kralji

Obiskali in razveselili so nas sveti trije kralji ter njihovo odlično uglašeno spremstvo. Presenetili so z uglašeno trikraljevsko pesmijo, veselim oznanilom in prijaznim voščilom.

Pod iznajdljivimi kostumi so se skrivali Žan Luka Kolarič, Urban Ferlinc, Modest Koželjnik, Urh Špital, Mihael Cep, Dominik Ornik in Mark Anton Ramšak, vsi dijaki 1. letnika. Spomnili so nas na to, da božično veselje traja.

Adventna vzpodbuda

svecke 1

Na drugi adventni ponedeljek so vse razrede na naši gimnaziji obiskale štiri žive adventne sveče. Nekoliko otožne so nas opomnile, da se v današnjem svetu vsi skupaj premalo zavzemamo za MIR, LJUBEZEN in VERO, zato so druga za drugo ugašale. Vendar so nas želele navdati z upanjem, zato je imela najmočnejša med njimi, sveča z imenom UPANJE, dovolj moči, da je vse preostale sveče obudila v življenje. Nam pa sta deček in angelček, ki sta sveče spremljala, položila na srce, naj v pričakovanju Rojstva ne pozabimo na najgloblje bistvo.

Hvala dijakom 4. a za idejo in izvedbo skupne adventne misli!

mag. Milanka Sobočan, prof.

svecke2

Dobri mož s številnim spremstvom

Miklavz

Na god svetega Miklavža nas je po razredih obiskal nam dobro znani stari mož s skupino angelov in parkljev. Vsem "pridnim" dijakom je podaril mandarino in nam zaželel uspešno šolsko leto. Spremljali so ga dijaki iz 3. a. Upamo, da nas bo v prihodnjem letu znova obiskal.

Dijaki 2. d
 
Več fotografij si lahko ogledate na šolski facebook strani.

Škofijska ima Miklavža

8

Na letošnjem miklavževanju smo maturantje, dijaki 4. a, predstavili posebno in edinstveno avdicijo Slovenija ima Miklavža. Po nekaj neuspešnih kandidatih je žirija naposled le našla pravega. Raper s posebnim sporočilom, da je kandidat za Miklavža vsak izmed nas, vsak dan, z opravljanjem majhnih dobrih del, ki jih lahko naredimo našim bližnjim. Kdo si ne bi želel postati Miklavž, kaj ne?

Veronika Verhnjak, 4. a

Božičnica - uvod v praznovanje

bozicnica2

Predpraznično vzdušje nas je spremljalo ves december. Vendar je bil zadnji šolski dan koledarskega leta v tem oziru nekaj posebnega. Misli o knjigah, testih in spraševanju so bile tokrat potisnjene na stran. V nas je kipela radost in sproščenost, ki si jo lahko začutil že med sprehodom po šolskem hodniku. Božične pesmi, obdarovanja in vonj po palačinkah, ki so jih pekli četrti letniki, so nam pričarali domačnost in toplino. Tisto toplino, ki jo v sebi prepoznaš kot dar ljubezni, ki jo je s seboj prinesel Jezus. Moč božiča je res brezčasna.

Brezčasna je tudi kreativnost dijakov, ki so s skupnimi močmi popestrili konec leta z božičnico. Z glasbo, igro, plesom in požirkom poezije so nas nastopajoči dijaki popeljali v različne svetove občutkov, vse od miru do veselja. Le prvi letniki se niso dali zapeljati, saj jih je preganjala radovednost – katero maskoto bodo dobili ob zaključku prireditve? Gospod direktor jim je predal maskote, ki so jih skrbno izbrale njihove razredničarke. Zato podobnosti med maskoto in dijaki niso naključne.

Med odhodom iz šole smo si, z radostjo v srcu, izmenjali mnogo dobrih želja, za katere se bomo trudili, da se uresničijo.

Eva Cvitanič, 4. c

bozicnica 1   IMG 1344

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija