• slika03
  • Demo Image
  • Demo Image

Muzej na obisku: Predstavitev poklica solinarja

Bi si lahko zamislili soline sredi Maribora? Seveda. V zadnjih decembrskih dneh ter 22. in 23. 1. smo v šoli in vrtcu priredili predstavitev tradicionalne obrti, delo solinarja. Predstavitev v sklopu »Muzej na obisku« je izvedel Pomorski muzej Sergej Mašera Piran in njihov sodelavec Matjaž Kljun.

Z otroki smo preko slik in predmetov lahko spoznavali ter se tudi preizkusili v solinarstvu, čeprav so bile predstavitve izvedene izven solinarskega okolja.

Uvodoma smo visoko koncentrirano vodo, ki je predstavljala morje, s pomočjo grelnika izhlapevali in tako so otroci opazovali poenostavitev hlapenja in videli nastanek solnih zrn. Primerjali smo velikosti kristalov, spoznavali zgodovino, nastanek in značilnosti pridelave soli, nekatere postopke dela, orodje, življenje v solinah in proces skladiščenja ter se s pogovorom sprehajali po različnih asociacijah na temo soli.

V pomoč so nam bili prineseni predmeti: strgalo za sol, nabijač za glino, solinarsko obuvalo in sol. Otroci so prek tipanja in uporabe pridobili izkušnjo opravljanja takega poklica v realnosti.

Skupaj smo tudi izdelovali predmete. Z žeblji smo na pripravljen lesen podplat pričvrstili usnjene trakove in  naredili solinarsko obutev »taperine«, ki ga solinarji uporabljajo za hojo po bazenih.

In končno, pobirali smo sol. Prineseno sol piranskih solin smo posuli na tla in otrokom omogočili poskus solne žetve s strgalom za sol - ali kot mu pravijo solinarji  z »gaveri«. Prek žetve s tradicionalnimi orodji smo posuto sol skušali spraviti na kupe v oblike piramide in tako zaključili solinarsko izkušnjo.

Prispevek pripravil Matjaž Kljun

DSC01355DSC01332DSC01324

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija