• 1na1 690
  • ss-predstavitev

ZLATO NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU

Ema Korpnik, Lara Flogie in Lucija Koražija, dijakinje 3. D, so v mesecu aprilu sodelovale na državnem Srečanju srednješolskih raziskovalk in raziskovalcev novejše slovenske zgodovine, ki ga vsako leto organizirajo Zavod RS za šolstvo, Slovensko sociološko društvo, Zveza zgodovinskih društev Slovenije in društvo učiteljev zgodovine v sodelovanju z Eustory. Tema letošnjega raziskovanja je bila Spominjanje prve svetovne vojne. Dijakinje so pripravile raziskovalno nalogo Gavrilo Princip – junak ali zločinec?, s katero so dosegle izvrstno 1. mesto. V nalogi so združila zgodovinski in sociološki pogled na raziskovalno vprašanje. Na predstavitvi, 19. maja 2015, v ljubljanskem Cekinovem gradu, so se odlično predstavile in si tako odprle možnost sodelovanja na mednarodnem raziskovalnem taboru na Poljskem. Čestitamo jim za izjemen uspeh!

Del njihove predstavitve je dostopen na https://youtu.be/0V0F23E8j9I

Bernardka Radej, prof. in mag. Damjana K. Čarman, prof.

raziskovalna

SREBRO NA SREČANJU MLADIH RAZISKOVALCEV SLOVENIJE

Na letošnjem 49. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije sta Ana Karneža iz. 4.b in Rahela Repina iz 2.b v Murski Soboti zastopali našo šolo in osvojili srebrno priznanje. Ana je na področju psihologije izdelala nalogo z naslovom Kako lahko znani glasbeniki znova in znova ponavljajo svoje uspešnice? (primerjava motivacije med glasbenimi profesionalci in amaterji), Rahela pa je na področju geografije izdelala nalogo Ekonomske migracije mladih in delovno aktivnega prebivalstva iz občin Pesnica in Šentilj v Avstrijo. Obe sta ze zelo dobro odrezali tudi s svojimi predstavitvami. Iskrene čestitke obema in veliko raziskovalnih pobud tudi v prihodnje.

Mentorici: Barbara Babšek, prof. in Lidija Sedar Hren, prof.

 

DSC 0216

Potepanje na Poljskem

Poljska23. aprila 2015 smo se dijaki Škofijske gimnazije, navdušeni mladi zgodovinarji, odpravili na Poljsko. Po dolgi nočni vožnji smo prispeli v sončni Krakow. Mesto je bilo leta 2000 kulturna prestolnica Evrope, že stoletja pa velja za kulturno in duhovno središče Poljske. Ogledali smo si čudovito staro mesto jedro, Kraljevo palačo in staro judovsko četrt. Po ogledih smo se razveselili časa za individualno raziskovanje mesta ter se okrepčali s kosilom. Po napornem dnevu smo se odpravili v hotel, kjer smo si odpočili in proti večeru imeli skupni obed.
Naslednji dan smo se zgodaj zjutraj podali na pot proti znamenitemu 700 let staremu rudniku soli, ki je pod zaščito UNESCA. Spustili smo se pod zemljo in zato morali prehoditi 800 stopnic. Nad urejenostjo smo bili vsi zelo navdušeni, saj se pod zemljo skriva tudi krasna cerkev.
Po ogledu rudnika smo se z avtobusom odpeljali do Wadowic, kjer se je rodil nekdanji papež Janez Pavel II. Obiskali smo njegovo rojstno hišo, ki je preurejena v nadvse sodoben muzej.
In končno je prišel zadnji postanek, na katerega smo se pripravljali že pred odhodom. Ogled Auschwitza, leta 1940 zgrajenega koncentracijskega taborišča, nas je zelo pretresel. Taborišče je vsekakor opomin na nepotrebne nedolžne žrtve, ki so umrle nasilne smrti.
Prišel je čas za pot proti domu in po dolgi vožnji smo okrog druge ure tudi varno prispeli.

Iva Meršnik in Mima Berdnik, 3. AB

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija