• Dvajsetka-banner-685x260.jpg
  • Pouk zgodovina
  • ss-predstavitev
  • 1na1 690

"Naj velja, kar hoče, nebesa morajo biti naša!"

za spletSlomškov zavod in Škofijska gimnazija sta dopolnila 20 let, vrtec Montessori, Dijaški dom ter Glasbena in baletna šola A. M. Slomška pa 10 let obstoja. Ob teh lepih okroglih obletnicah smo se 19. oktobra 2017 v veliki dvorani pod Kalvarijo zbrali učenci, zdajšnji in nekdanji dijaki, zaposleni, starši ter mnogi visoki gostje na slavnostni akademiji, na kateri je bilo čutiti ponos, veselje in hvaležnost.

Skozi recitale dijakov, epske uprizoritve Dantejeve Božanske komedije in literarni oris osrednjega govorca, dr. Andreja Capudra, smo bili vsi prisotni popeljani iz temnega pekla, preko vic in očiščenja, v svetla nebesa. "Naj velja, kar hoče, nebesa morajo biti naša!", Slomškova misel in rdeča nit našega praznovanja. Tu lahko potegnemo vzporednico z včasih brezupnimi prizadevanji za katoliško šolstvo v Mariboru, okupacijo med 2. svetovno vojno in nacionalizacijo po njej, ko je bila stavba na Vrbanski Cerkvi odvzeta, nato pa po osamosvojitvi očiščevanje, obnova, gradnja ter pred skoraj desetimi leti selitev Zavoda na novo, svetlo lokacijo, sredi prelepe narave. Kot je poudaril g. nadškof, msgr. Alojzij Cvikl, Zavod A. M. Slomška ni samo izobraževalna ustanova, temveč prostor, kjer se mladi lahko srečajo s pravimi vrednotami in kjer lahko celostno rastejo.

Prvi razredniki so pred 20. leti tvegali pot v neznano, zato se jim je g. direktor, dr. Ivan Štuhec, posebej zahvalil. Prav tako vsem profesorjem in profesoricam ter dijakinjam in dijakom, ki so bili ali so del Slomškovega vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Ob koncu akademije sta v izvedbi pevskega zbora in orkestra še posebej slovesno zadoneli nova gimnazijska himna z besedilom "20 let smo skupaj, gremo vsi v pravo smer, vsi povezani..." ter Slomškova ponarodela "V nebesih sem doma", ob kateri tudi obiskovalci nismo ostali tiho.

Fotografije so objavljene na šolskem facebook profilu.

Ekskurzija ekologov na Kozjansko

Ekologi kozjansko Orlica1

V petek, 13. 10. 2017, smo si ekologi 3. letnika privoščili sproščen začetek vikenda z ekskurzijo na Kozjansko. Najprej smo se odpravili na ogled gradu v Podsredo, kjer smo občudovali grajske prostore, med drugim kuhinjo, ki še danes služi svojemu namenu. Ogledali smo si bogato zbirko kamnin ter razstavo na temo Kozjanski park in okolica. Nato smo se povzpeli proti vrhu gradu, kjer smo si spočili oči na umetninah našega priznanega slikarja Franceta Slane. Muzejska zbirka Hermana Lisjaka je bila še pika na i. Po kratkem oddihu smo se odpravili na sprehod po gozdu, kjer smo se seznanili z rastlinsko in živalsko pestrostjo. Izvedeli smo, katere živali se tukaj zadržujejo, kaj jih ogroža, med drugim smo jih lahko nekaj tudi fotografirali. Naš naslednji cilj je bila uprava parka v Podsredi. Veselili smo se je predvsem zaradi degustacije jabolk in jabolčnega soka. Seveda nismo odšli razočarani - jabolka in sok so bili odlični! Postali smo še ob starem mlinu ter rastlinski čistilni napravi. Napravili smo kemijski preizkus, pri katerem smo ugotavljali količino kemijskih snovi v prečiščeni vodi. Velik poudarek naše ekskurzije pa je bil na temo travniških sadovnjakov. Za konec smo si ogledali bogato zbirko metuljev in različnih sort jabolk, ter se odpravili na območje travniških sadovnjakov, na Čerčkovo domačijo. Osnovna značilnost takšnih nasadov so velika visokodebelna sadna drevesa z razno vrsto sadja. Predvsem so to jablane, hruške, češnje, slive, orehi. Opazili smo tudi hotel za žuželke, prav tako pa so sadovnjaki življenjski prostor mnogih živih bitij.

Ekskurzija se je s tem zaključila, polni vtisov smo se odpravili proti domu.

Ines Buzuk, 3. b

Rezultati šolskega tekmovanja v znanju o sladkorni bolezni

sladkornaV petek, 13. 10. 2017, smo izvedli šolsko tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Bronasta priznanja prejmejo:

  1. Manca Schmid, 2. d
  2. Ana Golob, 4. d
  3. Kim Obaha, 4. a
  4. Lucija Golob, 1. c
  5. Tjaša Hameršak, 3. b
  6. Eva Weissensteiner, 2. a

Na državno tekmovanje so se uvrstile: Manca Schmid, Ana Golob in Kim Obaha.

Vsem prejemnicam priznanj iskrene čestitke!

mentorici: Anica Lorenčič Rukav, prof. in mag. Jožica Brecl, prof.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija