• 1na1 690
  • ss-predstavitev

Tabor v Posočju

23. maja 2015 je minilo 100 let od prve smrtne žrtve na soški fronti. Konec junija, 100 let kasneje, pa se je sedem dijakov in dva profesorja odpravilo na štiridnevni tabor v Posočje, kjer smo in situ odstirali tragedijo, ki je zaznamovala vse: moške in ženske, otroke in starce, ljudi in živali, branilce in napadalce, civiliste in vojake, živi in neživi svet. Sledi fronte smo odkrivali na Javorci, zgodovinski poti v okolici Kobarida, na Mengorah, Kolovratu, Klužah, v tolminskem in kobariškem muzeju, na sedežu fundacije Pot miru. Muzeji na prostem in prepričljiva beseda izgovorjena v primorskem narečju je tisto, kar je udeležence nagovarjalo do te mere, da smo ob zaključku tabora sklenili v naslednjem šolskem letu z raziskovanjem nadaljevati. Tabor se je odvijal v razkošju naravne dediščine, ki jo ponuja svet ob Soči in Nadiži, zato ni izostalo spoznanje, da je Slovenija izredno lepa, le poznamo je ne dovolj. Zato se žal naše oči prepogosto obračajo  preko državne meje in tam oko išče tisto, kar ima doma. Sproščeno vzdušje na taboru pa je težko opisati, potrebno ga je doživeti.

S taborom smo vsebinsko zaobjeli aktivnosti, s katerimi smo v tem šolskem letu obeležili 100. obletnico 1. svetovne vojne in začetek soške fronte.

mag. Damjana K. Čarman, prof.

 

Soca2Soca3Soca4Soca5soca6Soca7Soca8Soca1

Slovesen zaključek šolskega leta

WP 20150624 002

Velik privilegij, ki ni dan vsem sredješolcem, je šolsko leto zaključiti v družbi sošolcev in drugih sovrstnikov, skupaj s profesorji, vzgojitelji in vodstvom šole, pri slovesni zahvalni sveti maši. Djaki Škofijske gimnazije so danes rekli "Bogu hvala", da je konec obveznosti in še enega šolskega leta, predvsem pa smo se skupaj zahvalili za vse, kar smo v minulih mesecih spoznali, doživeli, se novega naučili. Gospod nadškof Alojzij Cvikl nas je vse nagovoril z izbranimi besedami, nas spodbudil z upanjem v prihodnost in se z nami veselil uspešnega zaključka. Dijaki pa so pred oltar položili pet stebrov, ki imajo v njihovih očeh največjo vrednost v prizadevanju za notranji mir: tišina, svoboda, varnost, življenje, veselje.

Veliko veselja je bilo čutiti tudi na slavnostni akademiji, na kateri so najbolj prizadevni dijakinje in dijaki iz rok gospe ravnateljice Irene rebolj Kraner prejeli javno pohvalo za celoletni trud in delo. Ob koncu ni manjkalo ne smeha, ne šal, ne glasnega aplavza. Vsi zadovoljni, z zasluženimi spričevali v roki, se podajamo počitnicam naproti. Naj bodo mirne, dolge in vroče.

 

Šola za animatorje ABC in ČDE 2015

Od 15. 6. do 18.6. 2015 sta se v Veržeju odvijali dve Šoli za animatorje – ŠzA ABC za tiste dijake, ki so želeli postati animatorji in ŠzA ČDE za že »utečene« animatorje. »Usposabljanje« je potekalo v Zavodu Marianum Veržej. Voditelja ABC sta bila prof. Jani Družovec in s. Urša Marinčič (voditeljica slovenske ŠzA), udeležilo se je je 16 dijakov, skozi ČDE pa sta 20 dijakov popeljali profesorica Lidija Sedar Hren in ga. Fani Pečar voditeljica slovenske ŠzA).

Štiri dni, ki smo jih imeli na razpolago, smo karseda dobro izkoristili. Naučili smo se veliko novega (nove igre in pesmi, reševanje različnih problemov, izmenjevali smo različne poglede na mladost, načrtovali, se urili v timskem delu), kar nam bo zagotovo pomagalo pri nadaljevanju našega animatorskega poslanstva. Poleg tega pa smo si nabrali veliko novih izkušenj (peka kruha, izdelava posod na lončarskem vretenu, se urili v »detektivskih« veščinah, ...). Sredo smo si popestrili tudi s popoldanskim kopanjem v Termah Banovci. Tako kot vsak dan, smo imeli tudi v četrtek na koncu našega druženja sveto mašo, pri kateri smo slovesno prejeli potrdila, novinci ob slovesni obljubi pa še animatorske križce. V teh štirih dneh smo se imeli SUPER, saj ni manjkalo ne smeha, ne zabave in ne dobre volje. Imeli smo čisto vse, kar je potrebno, da doživiš nepozabne trenutke.

Rebeka Šnofl in Karin Petko, 3. c

 

veržej3

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija