• dnevi za radovedne mali
  • jaz cas in domovina video
  • 25 obletnica 1
  • ss-predstavitev
  • 1na1 690

Vzgoja za Ljubezen - 1. a in 1. b

V sklopu predmeta vera in kultura so imeli dijaki 1. a in 1. b projektna dneva na temo Vzgoja za ljubezen. Z mentorjema in gosti so spoznavali različne vidike ljubezni. Obiskala sta jih zakonca Andreja in Jože Brumec ter Mirjam in Lin Luketič, ki so pričevali o zakonski ljubezni. Na temo ljubezen do Boga sta spregovorila duhovnika Gašper Otrin, SDB in Robert Senčar. O mladostniški ljubezni in ljubezni do sebe, pa sta predavali zdravnica s. Simona Kovačec in diplomantka medicinske fakultete Kristina Zadravec.
Dijaki so z zanimanjem poslušali in širili svoja obzorja na področju, za katerega so menili, da že vse vedo. Lučka Godec: "Zanimivo je bilo, ko sta zakonca delila z nami svoje izkušnje. Povedala sta nam veliko koristnega. Tudi duhovnikovo življenje ni nezanimivo. Lahko smo se pogovarjali o vsemogočih temah, tudi o občutkih, ki se v človeku porajajo. Imeli smo se super, hkrati pa smo se veliko presmejali."

Maja Tuš Kolarič, prof.

IMG 1889

IMG 1888

IMG 1887

IMG 1893

Škofijska ima Miklavža

8

Na letošnjem miklavževanju smo maturantje, dijaki 4. a, predstavili posebno in edinstveno avdicijo Slovenija ima Miklavža. Po nekaj neuspešnih kandidatih je žirija naposled le našla pravega. Raper s posebnim sporočilom, da je kandidat za Miklavža vsak izmed nas, vsak dan, z opravljanjem majhnih dobrih del, ki jih lahko naredimo našim bližnjim. Kdo si ne bi želel postati Miklavž, kaj ne?

Veronika Verhnjak, 4. a

Drugi adventni ponedeljek

Na drugi adventni ponedeljek so dijaki 3. c v času duhovne misli obiskali vse razrede in jim pripravili duhovno misel ter ob tem sporočili:

»Druga sveča v adventu je sveča vere. Lahko rečemo, da je vera marsikomu v življenju luč, tako kot je bila luč za deklico, ki je na ulici prodajala vžigalice. Vsakič, ko je prižgala eno vžigalico, se je pojavila nova podoba upanja. Ko pa ji je začelo primanjkovati vžigalic, je s tem počasi ugašala tudi njena luč. Morda bi se zgodba končala drugače, če bi kdo kupil njene vžigalice. Živimo v časih, ko imamo občutek, da naša luč zagotovo ugaša. Ampak med nami so ljudje, ki poskušajo znova in znova prižigati luč. Eni izmed teh ljudi so tudi prostovoljci, ki jih na naši šoli ne primanjkuje, tudi v vašem razredu ne. Ker je danes vaš dan – svetovni dan prostovoljstva, se vam lepo zahvaljujemo in vas spodbujamo, da vztrajate v dobrem. Ne pomagate samo drugim, pač pa tudi vsem nam, da v nas prebujate srčnost.

Nismo vsi prostovoljci, smo pa fantje in dekleta, ki radi pogledamo, kaj se dogaja v svetu nasprotnega spola. Na mestu je naš predlog za vas in vaše boljše polovice, da bi duhovno rastli: izdelajta po en adventni koledar za vsakega od vaju. Naj ima prazne prostorčke, kamor vsak dan zapisujeta kaj lepega, dobrega, novega sta opazila pri drugemu. Na božični dan si izpolnjena in praznično okrašena koledarja izmenjajta. Za vse tiste, ki svojo sorodno dušo še iščejo, lahko to povabilo velja v krogu družine.«

Da bi sveče na razrednih venčkih prižgali vsak dan, so vsakemu razredu prinesli tudi adventno škatlico vžigalic.

Vžigalice

 

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija