• 1na1 690

Evropski poslanec na obisku

V petek, 12. 9. 2014, je gimnazijo obiskal evropski poslanec Lojze Peterle. V dvorani Zavoda se je srečal z dijaki 3. in 4. letnika in jim spregovoril na temo Evropske unije in Slovenije v luči evropskega sodelovanja in povezovanja.

Dijakom je položil na srce, da morajo nujno sanjati - sanjati o ciljih in smislu: "Sanjajte o nemogočem, da boste naredili mogoče!" Poštenost, ambicije, znanje, tekmovalnost, sočutje in sodelovanje so vrline, ki tudi v zaostrenih gospodarskih pogojih prinašajo priložnosti in možnosti za zaposlovanje - doma in v tujini.

V drugem delu pogovora, ki sta ga vodila Klemen Gartner in Karin Petko, je gospod Peterle spregovoril o pomenu zdravja v sodobni Evropi ter o aktualnih družbenih dogajanjih (Ukrajina - Rusija - EU ter islamska država in grožnja Evropi).

Vedno znova si moramo prizadevati za mir in za poti multikulturnosti, ki nikogar ne izključuje, ampak povezuje v veliko družino narodov.

Srečanje smo zaključili s pomenljivo mislijo papeža Frančiška, ki je nedavno povedal, da je cilj ekonomije in politike ravno služenje ljudem in prav tega duha smo zaželeli tudi našemu gostu, da bi se še naprej trudil služiti ljudem doma in v Evropi.

Bernardka Radej, prof.

 

Uvodna sveta maša

DA BOMO ZRASLI V MEDSEBOJNI LJUBEZNI

Na začetku šolskega leta je dijakom in vsem delavcem gimnazije A. M. Slomška v Stolnici spregovoril dr. Marjan Turnšek ob somaševanju dr. I. Štuheca, Marjana Pučka in stolnega župnika Marka Veršiča.
Prva misel, ki nam jo je namenil, je bila: odpreti se delovanju Sv. Duha in med letom preveriti, ali deluje. Ker je kot ptica, ki v hrupu in direndaju odleti, je dobro kdaj tudi utihniti; naj ta ptica dobi mesto v naših srcih.
Druga misel se je navezovala na praznik Marijinega rojstva (mala gospojnica ali mali šmaren). Marija je naša mati in materin rojstni dan je v družini zmeraj praznik, ko se zahvaljujemo za življenje.
Začetek šolskega leta je kot rojstvo nečesa lepega, je nova priložnost. Tudi zanjo se je treba zahvaliti. Naj bo to nov izziv, ki ga bomo skupaj preživeli in ga hvaležno poklonili drug drugemu. Dar je dar samo, če ga podelimo drugemu.
Tudi profesorjem naj bo to šolsko leto nov izziv, naj bo dar dijakom, naj ne bo samo dolžnost, ampak dar ljubezni za te dijake.
Nabirate kapital za prihodnja leta svojega življenja, ne zamudite tega. Vse, kar se vam bo v tem šolskem letu zgodilo, pripomore k dobremu, če boste ljubili Boga, če boste delovali za dobro. Bodite pri tem požrtvovalni, kot je bil eden od dveh vojakov, ki se je kljub prepovedi nadrejenega odločil pomagati svojemu smrtno ranjenemu prijatelju in je pri tem sam utrpel smrtne rane. »Vedel sem, da boš prišel,« je povedal prijatelj, preden je umrl. »In vendar je bilo vredno,« so bile zadnje rešiteljeve besede. Bodite pogumni! Odločilno je to, kar bo iz naših odnosov nastalo.
Ljubezen se zgodi v odnosu med ljudmi in do Boga. Ne da se je naučiti.
Sanjajte, imejte krila, a bodite tudi zakoreninjeni - v modrosti, pridobljeni iz preteklosti, ki naj ne bo kletka, ampak priložnost za novo rast.

Povzela
Vlasta Praprotnik, prof.

Slike si lahko ogledate v galeriji.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija