• MedgeneracijskiFestival2018
  • almanah edited
  • Dvajsetka-banner-685x260.jpg
  • Pouk zgodovina
  • ss-predstavitev

Na sončno nedeljo osvojen vrh Donačke gore

Donacka gora

Kakšen privilegij, milost in sreča je, da smo se lahko starši, profesorji in dijaki v nedeljo, 3. 6. 2018, družili na planinskem pohodu na Donačko goro! HVALA profesoricama Damjani Krivec Čarman in Milanki Sobočan za organizacijo, povabilo in spodbudo, da se starši lahko aktivno vključujemo v življenje gimnazije. Pot na vrh Donačke gore je bila zelo lepa, brez težav so jo zmogli vsi pohodniki in na vrhu se nam je odprl prečudovit razgled na vse strani. Mamica maturantke Barbare je poskrbela za sladko presenečenje, saj po kosilu nismo mogli prehvaliti njene slastne torte. S sveto mašo na travniku pred cerkvico svetega Donata smo zaključili planinsko druženje in si pomahali v slovo z obljubo, da se ponovno srečamo!

Irena Jelenc, mama dijaka iz 1. letnika

Donacka masa

Več fotografij je na ogled v albumu slik.

Astronomska noč

astronomija

V petek popoldan smo se ljubiteljice in ljubitelji astronomije podali na CŠOD Planinka na Pohorje, kjer je v okviru projekta RAST in v sodelovanju s Srednjo šolo za promet Maribor potekala astronomska noč. Na začetku je kazalo, da nam vreme ne bo kaj preveč naklonjeno, saj je ob našem prihodu deževalo kot iz škafa. Vendar se je na našo srečo po večerji nebo začelo jasniti. Medtem, ko smo nestrpno čakali, da se zunaj stemni, smo prisluhnili trem zelo zanimivim predavanjem, ki sta jih vodila doc. dr. Robert Repnik in doc. dr. Vladimir Grubelnik. Izvedeli smo veliko novega o vesolju, o njegovi zgradbi, načinih raziskovanja vesolja, kako se orientirati po nebu ter si pogledali, na kakšen način delujejo teleskopi in daljnogledi. Nato smo se odpravili ven, kjer smo lahko poskusili tudi v praksi najti ozvezdja na nebu. Skozi teleskop smo lahko, bolj od blizu kot s prostim očesom, videli različne zvezde, Jupiter s svojimi štirimi lunami in našo luno. Vsi navdušeni in očarani od čudovitih prizorov smo se okrog pol enih zjutraj odpravili spat. Vendar nas malo spanca ni ustavilo. Nekaj nadobudnežev iz 2. a nas je vstalo zjutraj okrog petih, da smo si lahko pogledali še sončni vzhod. Po zajtrku smo se polni novega znanja in lepih spominov vrnili domov.

Tonja Čižič, 2. a

Nedeljsko pohodniško druženje

donackaSpoštovani starši, dragi dijaki in dijakinje!

Pred letom dni smo na prvo junijsko nedeljo s skupnim pohodom dijakov, staršev in profesorjev začeli praznovanje 20. obletnice Škofijske gimnazije. Želimo si, da bi tovrstno medgeneracijsko pohodniško druženje postalo tradicionalno, zato letos vabimo na drugi pohod. Naš cilj je tokrat vrh Donačke gore z 884 metri nadmorske višine, izbrani dan pa znova prva junijska nedelja, to je 3. 6. 2018. Zbiranje pohodnikov bo med 9.00 in 9.30.

Opis poti in nekaj tehničnih podatkov si oglejte v napovedniku dogodkov. Obeta se lep sončen dan, zato ni razloga, da bi ostali doma. Izkoristimo priložnost za rekreacijo, svež zrak, sonce in druženje. K temu nas z zanimivim opisom nagovarja tudi pesnik, publicist, scenarist ter potopisec Željko Kozinc v avtorskem delu Lep dan kliče:

»Pot je primerna tudi za manj izurjenega planinca s šibkejšo kondicijo. Strmo je le na začetku, na stezi, ki se v ključih vzpenja po goličavi. Ko vas zagrne pragozd, ki je 27 hektarjev velik naravni rezervat, presenečeni ugotovite, da se čez njegovo hudo strmino vije razmeroma udobna steza. Prevzel vas bo občudujoči užitek. Tako debelih, tako visokih, tako lepo raščenih bukev ne boste zlepa videli. Tu lesa ne sekajo, tu lesa ne odvažajo. Tu drevesa umirjajo stoje.«

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija