• 1na1 690
  • dnevi-za-radovedne

Ekskurzija arthisterikov

arthisterikiKmalu po novoletnih počitnicah, ko se svet umiri in ko se hiša učenosti spet odpre za znanjaželjne dijake, sem peljala dijake, ki jih likovna umetnost še posebaj zanima do dveh cistercijanskih samostanov.
Najprej smo se ustavili v samostanu Stična. Spoznali smo samostansko življenje danes. Ogledali smo si samostansko cerkev, kjer so nas osupnile čudovite jaslice. Presenečenj še ni bilo konec. V Muzeju krščanske umetnosti v samostanskem kompleksu, nam je zastajal dih ob darilih, ki so bila last skupnosti. Ogledali smo si potek nastajanja prvih knjig. Šele zdaj so dijaki doumeli, da so ti rokopisni fragmenti res nekaj posebnega in neprecenljivega. Srečanje z umetninami v živo, je vedno dobrodošlo pri predmetu umetnostna zgodovina.
Po obisku samostanske lekarne nas je pot peljala na Dolenjsko v Galerijo Božidarja Jakca. Sedaj so se dijaki srečali s primerom, ko stara samostanska cerkvena ladja, postane galerijski prostor. Samostan pa ena sama slikarska in kiparska galerija. Ker smo imeli sončno vreme, je nastalo kar nakaj fotografij, kii jih bomo postavili na ogled po šolskih hodnikih. Svoj pogled na slovenske avtoritete 20. stol. pa bo dopolnila Stela s portreti slovenskih slikarjev in kiparjev, ki se predstavljajo v Galeriji.

Maja Tuš Kolarič, prof.

Vzgoja za ljubezen 1.b

DSC 0030

Kaj je tista prava ljubezen, ki ždi globoko v vsakem človeškem srcu in nas dela to kar smo, nas oblikuje, prenavlja in tudi takšna, ki v nas povzroča bolečino in hrepenenje? Kako lahko jaz, navaden človek občutim vse te oblike ljubezni in preživim? Ko je prišel čas drugega duhovnega vikenda, ki smo ga, 16. in 17. januarja preživeli, v CŠOD- dom Gorenje nad Zrečami, z naslovom Vzgoja za ljubezen in kulturo medčloveških odnosov, so se vprašanja takšna in drugačna, vrtela v naših mislih znova in znova kot film brez konca. Vrtela so se dokler nista prišla zakonca iz bližnje župnije in nam odgovore položila naravnost v srce. Pa nista bila naša edina gosta. Dan pozneje je prišel tudi duhovnik. Namesto, da bi se naša poplava vprašanj ustavila, je še le naraščala. Skupaj s profesorji smo razpravljali o kontacepciji, splavu, pornografiji, vzdržnosti pred poroko itd. Vso to razpravljanje in deljenje mnenj nas je kot sošolce, prijatelje še bolj povezalo. Prav tako pa smo veliko peli, se zabavali, jedli in marsikaj novega naučili. Prave ljubezni ne moremo opisati z besedami, vemo pa, da je nekaj čudovitega, nekaj prekrasnega, kar nas prežema in živi v nas, okoli nas. Človek je bil ustvarjen v ljubezni in se z njo rodil, zato bo vedno ostala del njega. Pa če si še tako želi ali ne.

                                                                                                                                  Barbara Gungl 1.b

 

Vzgoja za ljubezen v 1. a

IMG 2978

Naše drugo duhovno srečanje smo dijaki in dijakinje 1. a razreda preživeli v domu Planinka na Slivniškem Pohorju. V dveh dneh našega bivanja na Pohorju smo veliko peli, se družili, predvsem pa smo se posvečali temi ljubezni, za katero smo v začetku ugotovili, da je za nas kakor sonce, čokolada, vrtnica, pomlad, sladki med, likovna umetnost, elektrika, ptica, Real Madrid na vrhu lestvice in še veliko drugega. Že v petek nas je obiskal duhovnik, gospod Robert Senčar, župnik iz Ruš. Zanj smo pripravili goro vprašanj, na katera je z veseljem iskreno odgovoril. Prav tako sta nas z iskrenostjo in odprtostjo navdušila sobotna gosta, zakonca Tomi in Mateja Rozman. Teme in gostje so nam dali misliti, ljubezen pa ostaja naša najlepša tema tudi po zaključku duhovnega srečanja.

Špela Praznik in Maja Ferlič, 1. a

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija