• jaz cas in domovina video
  • 25 obletnica 1
  • ss-predstavitev
  • 1na1 690

Svetoletno romanje Zavoda A. M. Slomška

masa

Z Bogom začnimo vsako delo, da bo dober tek imelo, nas uči stara modrost, po kateri se na naši gimnaziji ravnamo že od samega začetka, saj se v prvem mesecu novega šolskega leta vsi zberemo pri sveti maši.
Letošnje leto, ki je razglašeno za sveto leto usmiljenja, smo bili povabljeni na romanje, da smo kot romarji stopili skozi svetoletna vrata naše Stolnice. Na duhovnika smo počakali na dvorišču, kjer nas je nagovoril k zbranemu vstopu skozi svetoletna vrata in nas spodbudil, da damo Bogu priložnost. V procesiji, ki so jo vodili predstavniki razredov s prižganimi svečami, smo se napotili proti svetoletnim vratom in skoznje stopili v Stolnico, kjer se je že pričenjala sveta maša.
Sveto mašo je vodil stolni župnik g. Marko Veršič. Nagovoril nas je ob evangeliju, ki nas je spomnil na Jezusov prvi čudež v Kani Galilejski, kjer je gostiteljem pošlo vino, ki je bistveni del vsake svatbe, saj je vir veselja, živahnosti, moči, zagnanosti, razigranosti... Gospod Veršič nas je spomnil, da tudi nam včasih poide to vino življenja, zlasti takrat, ko se znajdemo na tleh, ko se soočamo s težavami in ne vidimo več nobenega smisla. Takrat smo povabljeni, da storimo to, kar so storili na svatbi – da vrče napolnimo z vodo, s tistim, kar še premoremo, kar še imamo. Nato zaupamo, da bo Jezus to spremenil v vino, da bo iz tistega skromnega, kar bomo sami iztisnili iz sebe v naših težkih trenutkih, naredil nekaj žlahtnega, pomembnega, dragocenega. Ob tem nas je spomnil tudi na našega zavetnika Slomška, ki ni dovolil, da bi ga strle raznolike okoliščine, ki so nasprotovale njegovim naporom v času, v katerem je živel in se trudil. Spomnil nas je, da imamo v njem priprošnjika za vse naše potrebe.
Po sveti maši so predstavniki razredov in posameznih enot Zavoda v procesiji prenesli sveče izpred oltarja na grob našega zavetnika. Z njimi so tja prenesli tudi naše prošnje za to šolsko leto, v katerega smo že zapluli.

s. Barbara Babšek, prof.

Ekskurzija maturantov ŠgAMS

maturantje

V prejšnjem tednu so bili na ekskurziji tudi letošnji maturantje ŠgAMS. Pot nas je vodila preko Dubrovnika in Splita do Črne gore - Budve, ki nas je razvajala z lepimi plažami in toplim morjem. Ogledali smo si tudi znameniti Kotor in zaključili naše druženje z letošnjim maturantskim motom -

"Our future is so bright, we gotta wear shades".

Ekskurzija v času svetega leta usmiljenja

Rim

V torek, 20. 9. 2016, smo se dijaki tretjega letnika v zgodnjih jutranjih urah ob spremstvu naših razrednikov, spremljevalcev in vodnikov, odpravili na ekskurzijo v večno mesto Rim. Po umirjeni nočni vožnji smo prvi dan preživeli v glavnem mestu dežele Umbrije, Perugii, kjer smo si ogledali znano čokoladnico Perugino ter glavne znamenitosti tega lepega srednjeveškega mesta. Naslednje dni nam je ekskurzijo lepšal veličastni Rim, ki nas je prevzel v vsej svoji lepoti, arhitekturnem bogastvu in ohranjenosti, ki sega v zgodnja obdobja Rimljanov. Eden od osrednjih delov ekskurzije je bil tudi obisk najmanjše državice na svetu, kjer nas je v vsej svoji lepoti in velikosti, saj je največja in najlepša na svetu, čakala bazilika svetega Petra v Vatikanu.
Seveda pa najlepši spomini ostanejo od trenutkov druženja s sošolci, smeha, petja in selfijev, katerih v prostem času, ki smo ga imeli na voljo kar precej, ni in ni zmanjkalo. Ni pa zmanjkalo niti trgovinic po ulicah in središčih, katere so vabljivo poskrbele, da so naše denarnice postale lažje in naši kovčki malce težji. In kot bi rekel »Rim«, je teden minil in vsi skupaj smo se v lepem sončnem zahodu odpravili na nočno vožnjo proti domu.

Lota Smodiš, 3. a


Fotografije so na ogled na šolski facebook strani.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija