• ss-predstavitev
  • 1na1 690

Živalska farma v medpredmetni povezavi

14 animal-farmKo opazujemo živali na kmetijah, se nam zdijo zelo miroljubne in ljubke. Na prvi pogled ne opazimo, da se tudi med njimi vzpostavlja hierarhija in boj za čim višje mesto v čredi. Dijaki 4. c razreda smo pri medpredmetni povezavi zgodovine in angleščine spoznavali medsebojna razmerja in že skoraj človeške oznake značajev živali na farmi Mr. Jonesa. Živali so na kmetiji soorganizirale in izvedle revolucijo ter postavile nov sistem delovanja in vladanja. Njihov način vodenja kmetije nas je spomnil na že predelano snov o totalitarnih sistemih pri urah zgodovine. V pestrih in zanimivih dveh urah smo zelo natančno spoznali posamezne živalske like iz Orwellove novele Animal Farm. Najbolj nas je pretresel lik pujsa, po imenu Napoleon, ki je na krut in nesramen način vladal ostalim živalim. Ko smo ga poskušali povezati s katerim izmed predstavnikov totalitarnih sistemov, smo se vsi strinjali, da nas najbolj spominja na Stalina. »Animalizem«, kot živali imenujejo ureditev na kmetiji, smo razumeli kot prispodobo totalitarnega sistema, ki se je v evropskih državah zaključil v začetku 90-ih let. Najbolj se nam je zdelo zanimivo, da so glavno vlogo vodenja prevzeli pujsi. To je razumljivo, saj so zelo pametni in v realnem življenju precej umazani, kar je lahko prispodoba za grd in pokvarjen značaj. Pridobljeno znanje bomo gotovo koristno vnovčili na maturi.

Domen Guzelj, 4. c

Informativni "turnir" 2017

informativni

Letošnja informativna dneva na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška sta na odru potekala v znamenju športa in tujih jezikov, na stojnicah in v delavnicah pa je bilo moč videti mlade naravoslovce, družboslovce, umetnike, jezikoslovce, prostovoljce. Obiskovalci so prišli iz zelo različnih krajev, od Prekmurja, Koroške, vzhodne in zahodne Štajerske, pa tudi iz Ljubljane. Vzdušje je bilo prijetno, vprašanj veliko, največ pa dobre volje, pogovorov in vodenj.

Dragi mladi obiskovalci, spoštovani starši, zahvaljujemo se Vam za obisk. Veseli bomo, ko se boste vrnili in se pri nas udomačili.

Vabljeni k ogledu fotografij.

Maturantski ples generacije 2013-2017

maturantski

3. februarja 2017 smo imeli maturanti na Škofijski gimnaziji čast doživeti čudovit maturantski ples, ki smo ga z veseljem delili z našimi starši in s profesorji. Pod mentorstvom Plesne šole Pingi in plesnega učitelja Marka Vlaha smo s ponosom odplesali četvorko, na katero smo se dolgo in vneto pripravljali.

Dijaki smo pripravili tudi svoj program v obliki televizijske oddaje, v kateri smo se podrobneje predstavili razredi. 4. a s točko v živo, 4. b in 4. c pa z razrednim posnetkom. Prav tako smo se zahvalili vsem, ki so nas spremljali in nas še spremljajo na naši poti skozi srednjo šolo. Po uradnem delu sta se pričela zabava in ples s skupino Karneval, vse do jutranjih ur.

Maturantje smo se ob zaključku enega najpomembnejših večerov naše mladosti strinjali, da je bil to dogodek, ki se nam bo za vedno vtisnil v spomin.

Urban Pfeiler, 4. a

Valjeni k ogledu kratkega prispevka z našega večera.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija