• Informativni dnevi 2017
  • dnevi za radovedne mali
  • jaz cas in domovina video
  • 25 obletnica 1
  • ss-predstavitev
  • 1na1 690

Ex libris

Dijaki 1. b smo pri predmetu likovne umetnosti ustvarjali linorez. Motiv je bil ex libris. To je ene vrste osebna izkaznica vsakega posameznika. Svoje osebne lastnosti, hobije ali značaj smo vrezali v linolej in jih nato odtisnili na papir za visoki tisk.

Delo je potekalo tako, da smo si zamislili podobo, ki bi jo radi imeli ter jo narisali na kos papirja v kvadrat velik 10x10cm. Nato jo je bilo potrebno prenesti na linolej. Ko smo končali s prenašanjem, smo morali motiv izrezati oziroma oblikovati s posebnimi nožki za linolej.
Na koncu smo na matrico z valjčkom nanesli črno barvo in jo odtisnili.

Največji izziv nam je bilo zrcaljenje podobe. Pri delu sta nam pomagali študentki likovne umetnost Marička in Lucija Stakne. Tako so nastali naši lastni Ex librisi, ki smo jih razstavili na šolskem hodniku.

Ema Širec, 1. b

grafika 01

grafika2

Duhovno srečanje 3. c

V petek, 13. 1. 2017, smo se dijaki 3. c odpravili na duhovno srečanje, ki je potekalo v domu Škorpijon v Svetem Duhu na Ostrem Vrhu.

Tema letošnjega sreščanja je bila povezana s spoznavanjem samega sebe in Jezusa. Raziskovali smo naše osebne odnose do Jezusa, do drugih ter do krščanske vere. Poleg tega smo se še tesneje povezali z našo »razredno družinico« in izkusili pravo zimsko idilo. Zvečer smo pripravili razredno mašo, ki nas je po dolgem razburljivem dnevu umirila ter skoraj popeljala v svet sanj. A še preden se je to dejansko zgodilo, smo v popolni temi in tišini z izdelavo glinene figure prikazali globine naše notranjosti.

Naše druženje smo zaključili z okusnim kosilom naslednjega dne ter se polni novih spoznanj in doživetij odpravili vsak svojo pot.

Veronika Sosič, 3. c

IMG 2058 

3c

Ekskurziji 1. letnikov

V mesecu decembru in januarju so bili prvi letniki na dveh ekskurzijah.

Ogledali so si biser slovenske gotike baziliko Marije zavetnice s plaščem na Ptujski gori. Svoj dnevni ogled so končali na Ptuju. Ustavili so se v minoritskem samostanu, kjer so lahko občudovali inkunabule v knjižnici, baročne štukature v refektoriju in skrbno restavrirano cerkev. Pot jih je zanesla še na Ptujski grad, kjer so prelevili v mojstre kiparje, ki zlatijo izdelke.

Druga ekskurzija je bila še v prazničnem vzdušju. V Ljubljani so dijaki sodelovali na delavnicah, ki jih je izpeljala Narodna galerija v okviru mednarodnega projekta Prisluhni mi. Tam so s pomočjo lego kock poskušali razmišljati o vzrokih selitev slovenskih umetnikov v tujino. Hkrati so podoživljali njihova razpoloženja pri gradnji lego modelov in ugotavljali, kako so se le-ta odražala na umetnikovih motivih. Za konec pa so si ogledali še, lansko leto prenovljeno, domovanje slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Ob zaključku januarske ekskurzije smo si v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ogledali zanimivo glasbeno potovanje skozi zgodovino jazza. Predstavila sta nam jo Big band RTVSLO in pevka Nina Strnad.

Maja Tuš Kolarič, prof. LUM

Tadej Kušar, prof. GLA

20161222 130206

20161222 142842

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija