• soba podolgovata
    Save
  • 2 podolgovata
    Save

Drži ali ne drži ...

1. V dijaškem domu so fantje in dekleta povsem ločeni.

Ne drži. Fantje imajo sobe lahko zraven dekliških in tako se normalno srečujemo in družimo. Tudi vzgojne skupine so mešane, po sobah pa seveda nismo pomešani. Dijaki imamo različne življenjske in poklicne cilje, vendar pa to ne pomeni, da moramo vsi postati duhovniki in redovnice.

2. V dijaškem domu težko najdeš družbo, sploh če nikogar ne poznaš že od prej.
To nikakor ne drži! Okrog nas so vedno sošolci in sosošolci. Na njih se lahko zaneseš tudi za pomoč pri šolskih zadevah, nikoli nam torej ni dolgčas. Tudi vzgojitelji so ti pripravljeni svetovati, se pogovoriti ter ti pomagati in te spremljati.

3. V dijaškem domu se samo učimo.
Učenje in šolsko delo je gotovo pomembno, vendar v domu poskrbijo, da nam nikoli ni dolgčas. Povabimo zanimive goste, ki nam predstavijo različne vsebine ali pa govorijo o svojih izkušnjah, organiziramo različne plese (božični ples, spoznavni ples, razni tematski plesi), kjer se lahko naplešemo, pripravimo svojo božičnico, v septembru imamo Antonove igre imenovane po nanašem zavetniku ter še veliko drugih stvari.

4. Ali imamo v dijaškem domu možnost, da razvijamo svoje talente?
Možnosti imamo veliko. Na voljo imamo precej interesnih dejavnosti, torej se zagotovo nekaj najde za vsakogar. Na primer: prostovoljsko delo (pomagamo starejšim ali v vrtcu in smo tako tudi mi veseli, saj smo nekaj dobrega naredili za druge), delavnice javnega nastopanja (kjer se učimo, kako premagati tremo na javnem nastopu), kreativne dejavnosti (kjer razvijamo svoj talent na umetniškem področju), aerobiko in šport v telovadnici,  saj redno sodelujemo na športnih tekmovanjih v Mariboru in na regijskem nivoju in še druge dejavnosti, o katerih lahko več prebereš na na naši spletni strani.

5. Za vsak večji praznik imamo celodnevne obrede, kot so procesije in litanije.
Seveda ne :). Vsak mesec pa imamo duhovni dogodek. Ti so najrazličnejši: od maše vzgojne skupine, taizejske molitve, kjer se veliko poje in je zelo sproščeno, sodelujemo pri Svetopisemskem maratonu, pa vse do priprave in razmišljanja okrog praznikov kot so Božič, Velika Noč.

6. Zakaj se vzgojna skupina ob 21.00. uri zbere na večernem srečanju?
Razlog je predvsem to, da smo skupaj in si kaj povemo. Večkrat imamo tudi osebno delo (razmišljanje o svojih ciljih), včasih zapojemo, praznujemo rojstne dneve, igramo družabne in druge igre. Vzgojitelj včasih tudi odpre debato o aktualnih temah, ter tako delamo na osebnem področju in se družbeno kritično razvijamo.

7. Ali res zvečer zmolimo del rožnega venca?
Ob koncu večernega srečanja navadno sledi kratka molitev. Včasih pa je lahko to tudi pesem, zahvala vsakega posameznika za lep dogodek v dnevu ali prošnja za naslednji dan, ogled kratekga odlomka ali prezentacije.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija