• Pocitnice podolgovata
    Save
  • soba podolgovata
    Save
  • 2 podolgovata
    Save

Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016

Od 1 . 4. 2016 do 30.6. 2017 je Zavod Antona Martina Slomška, OE Dijaški dom Antona Martina Slomška vključen v projekt »PRVA ZAPOSLITEV NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA 2016«, ki ga finančno podpirata Evropska Unija – Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževane znanost in šport v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

MIZŠ logo

EU ESS logo

 

 

PRVA ODPRAVA - VELIKO NAPORA IN IZNAJDLJIVOSTI, SMEHA IN PRITOŽEVANJA

skupinska1

Pravijo, da več kot znaš, več veljaš. Tega se je zavedal tudi princ Charles Edinburški, ko je ustanovil MEPI - mednarodno priznanje za mlade. Ta program razvija mladega človeka kot celostno osebo, krepiš se namreč tako na področju športa, kot prostovoljec in za nameček razvijaš še svoje talente npr. glasbenega. Vendar to troje ni dovolj! V današnjem svetu je zelo pomembno tudi vedeti, kako delati v ekipi.

kolaz1

Zato MEPI vsebuje še odpravo oz. večdnevno druženje v skupini, medtem ko hodiš po naravi in iščeš določene točke ter pri tem opravljaš še namen npr. slikaš rastline na poti in jih potem predstaviš na prireditvi kot nekakšen produkt celotne odprave. Zabavna stvar, malce spominja na lov za zakladom. Le da iščem en zaklad samo enkrat, pri MEPI-ju pa moraš na bronasti stopnji opraviti dve odpravi. Prva je poskusna, druga kvalifikacijska.

kolaz2

Mi, MEPI-jevci DDAMS smo v petek, 2. in soboto 3. junija 2017, opravljali poskusno odpravo. Destinacija je bila Kozjak. Začeli smo na Piramidi, končali v Bresternici. V dveh dneh smo prehodili skoraj 30 km in marsikdo od nas ni mogel verjeti, kako nam je to uspelo. Skrivnost se verjetno delno skriva v kondiciji, ki smo jo skrbno nabirali skozi šolsko leto. Druga polovica, tista bolj pomembna, pa je vzdušje v skupini. Če si namreč v družbi pravih ljudi, je zate takšen "pohod" mačji kašelj. Veliko smo se smejali, še več pritoževali. Kako se ne bi? V današnjem svetu smo vse preveč navajeni na luksuz ... Tekoča voda na vsakem koraku ... Na tej odpravi smo dojeli, da temu ni tako. Toda navzlic naravi, ki nas je obkrožala, smo pozabili tudi na takšne malekosti. Včasih pa smo jo še preveč občudovali, saj smo popolnoma pozabili na kompase in zemljevide ter šli po občutku, kar nam je na koncu odprave prineslo še malo bolj boleča stopala, kolena in ramena.

kolaz3

Neke vrste moto MEPI-ja je:"V tebi je več, kot si misliš." Sedaj resnično razumem, kaj naj bi to pomenilo in komaj čakam na kvalifikacijsko odpravo.

Besedilo: Vita Jana Bohanec

Foto: Mateja Tomšić

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija