Zgodovinski krožek ali Včeraj za danes in jutri

Delovanje zgodovinskega krožka v zadnjih letih združuje željo mentorice, da člani z njim poglabljajo in širijo zgodovinsko obzorje ter interes udeležencev, ki jih vedoželjnost pogosto pelje v odkrivanje neznanega. Tako smo v bližnji preteklosti najprej spoznavali Južno železnico in potovali od Dunaja do Trsta, nato nas je železna cesta odpeljala v Beograd ter Prago. Potovanja pripravijo člani krožka s pomočjo mentorice sami. Tako pridobivajo življenjske izkušnje in razvijajo veščine, ki jim bodo v študijskih in kasnejših letih zagotovo koristile. Dokazujemo, da je svet mogoče odkrivati z veliko lastnega angažiranja in s skromnimi denarnimi sredstvi.

Kadar smo doma, pa si privoščimo ogled zanimive razstave doma v Mariboru ali v Ljubljani, prisostvujemo predavanju kakšnega zanimivega predavatelja, ki nam na univerzitetni ravni odkriva neznana polja preteklosti. Z dramatizacijo smo oživili dogajanje v rimski Emoni in se izkusili kot turistični vodiči po Mariboru. Najbolj uka željni se vsa leta udeležujejo državnega tekmovanja, kjer posegajo po najvišjih priznanjih. Na šolo se vračajo prvi člani krožka z doktorskimi nazivi s področja zgodovine in delijo svoje bogato znanje mlajšim. Preteklost nas navdihuje za sedanjost in opogumlja za prihodnost.

mentorica mag. Damjana Krivec Čarman, prof.

Vtisi/spomini udeležencev:

T - tiri vsepovsod okrog nas
R - razburljivo
S - skupna doživetja
T - turistično izkustvo

D - drugo skupno potovanje
U - unikaten užitek
N- najboljša družba
A - akvarij in terarij
J - južna železnica

B - Balkanske specialitete
E - evforija
O - ogled mesta do potankosti
G - grad
R- Reisefieber
A - aktivno razbiranje zemljevida
D - dobro poznavanje mesta Timove tete

P - prosti čas
R - raznolikost stavb
A - ambiciozni ulični umetniki
G - grajska straža
A - ADLIČNO!

zgodovinski krozek1 zgodovinski krozek2 zgodovinski krozek3

zgodovinski krozek5 zgodovinski krozek7

 

zgodovinski krozek4 v1

Spomini na madžarsko ekskurzijo

BudapestV začetku februarja so se dijaki zgodovinskega krožka mudili na strokovni ekskurziji na Madžarskem - obiskali so glavno mesto Budimpešto in nekaj krajev ob Blatnem jezeru. Za osvežitev spomina nam je dijak Luka Ogrizek iz 2. c razreda pripravil kratek film o ekskurziji.

Strokovna ekskurzija v Budimpešto

4

V petek, 3. 2. 2017, smo se v zgodnjih jutranjih urah z zgodovinskim krožkom odpeljali na raziskovanje madžarske prestolnice. Ob prihodu smo si mesto najprej ogledali z znamenite razgledne točke. Takoj zatem smo se odpravili v parlament, ki nas je s svojo bogato arhitekturo, opremo in zgodovino popolnoma prevzel. Prvi dan smo namenili podrobnemu ogledu mesta. Proti večeru smo se odpravili tudi preko Donave do Budima, kjer smo vstopili v Matjaževo cerkev. Uživali smo v razsvetljeni okolici, ki nas je spominjala na novoletni čas. Z avtobusom smo se nato izčrpani odpeljali do hotela, kjer smo končno dočakali dolgo pogrešani wi-fi. Po obilni in začinjeni večerji smo izmučeni zaspali. Naslednji dan smo se po zajtrku odpeljali do Blatnega jezera, nato pa še v mesto Keszthely, kjer smo po ogledu mesta obiskali tamkajšnji baročni dvorec. Zanimiv kustus nas je popeljal po bogato opremljenih sobanah in izvrstni knjižnici, vmes pa s svojimi duhovitimi pripombami in vprašanji motiviral, da smo mu zbrano prisluhnili.
Polni lepih vtisov smo se proti večeru odpravili proti Mariboru. Budimpešta se nama je zdela zelo lepa, a vendar je k našemu navdušenju pripomogla tudi dobra družba, »sproščene« profesorice, lepo vreme in zabaven vodnik, gospod Janko. Imeli smo se zelo lepo.

Sergeja Kotnik in Zarja Eisner, 1. d

2. tabor: Vrednote slovenske osamosvojitve

V petek, 18. in soboto, 19. novembra, se je na šoli odvijal drugi zgodovinski tabor. Ob letošnjem 25. jubileju samostojne Slovenije je bil ponovno posvečen osamosvojitvenim dogodkom. Za začetek nas je prof. Čarman popeljala v čase naše osamosvojitve. Po odmoru za kosilo nas je že pričakal naš prvi gost, g. Aleš Hojs, ki nam je podrobneje predstavil dogodke pred in med osamosvojitvijo. Po končanem predavanju je eno skupino pričakala druga gostja, ga. Mojca Škrinjar, ki je z nami delila izkušnjo osamosvojitvenih časov, druga skupina pa si je ogledala dokumentarni film, ki je nazorno prikazoval delovanje JLA v Jugoslaviji in ob koncu njenega obstoja. Po končanih aktivnostih nas je čakal sprostitveni nočni pohod na Kalvarijo. Po večerji smo si na pobudo dijakov ogledali še en film z naslovom Huston, imamo problem. Film je pričal o jugoslovanskem vesoljskem programu in tragični življenjski zgodbi enega izmed inženirjev, ki so pri njem sodelovali. Sledilo je prenočevanje na šoli.

Po dobrem spancu in zajtrku smo pričakali našega zadnjega gosta, g. Franca Breznika, ki nam je natančneje pojasnil dogodke, ki so se odvijali med osamosvojitveno vojno na območju Maribora. Da bi pa te dogodke boljše razumeli, smo se z avtobusom odpravili v obrambni dom v Pekrah, v katerem je prišlo do prvih konfliktov med obema vojskama. Spoznali smo oborožitev takratne slovenske vojske in bili opozorjeni na njeno etično ravnanje v času vojaških spopadov. Po končanem ogledu smo se zapeljali še mimo mesta, kjer je padla prva civilna žrtev v vojni. Prejeli smo veliko novega znanja, domov pa odšli tudi z lepo izkušnjo našega druženja.

Larisa Bedrač, 2. c

Hojs

Mojca

 

Breznik

Armb

Zlato priznanje

Z velikim zadovoljstvom in ponosom sporočamo, da imamo med dijaki prejemnika zlatega priznanja na državnem tekmovanju iz zgodovine. To je dijak 4. c razreda, Klemen Gartner. Čestitamo in upamo, da bo naklonjenost historični znanosti ohranjal tudi v študijskih letih.

Mentorica: mag. Damjana K. Čarman, prof.

 

Klemen

Šolsko zgodovinsko tekmovanje 2016

Sporočam nekaj razveseljivih novic iz šolskega zgodovinskega tekmovanja.

Po rezultatih letošnjega šolskega zgodovinskega tekmovanja sodeč, je letošnja tema pritegnila doslej največji krog tistih, ki so se prostovoljno poglobili v predpisano literaturo ter uspešno izkazali pridobljeno znanje, saj je kar 72 % udeležencev doseglo več kot 30 točk ter tako prejelo bronasto priznanje. Trije najboljši so si tako kot vedno priborili vstopnico za državno tekmovanje. To so: Klemen Gartner, Vita Jana Bohanec in Urška Potnik.

Čaka jih zajeten kup literature, s katero se bo v naslednjih dveh mesecih potrebno udomačiti in morda nas tako kot že kar nekaj let zapored, razveselijo s kakšnim priznanjem iz državnega tekmovanja. Naj bo Clio na njihovi strani, ko se bodo v začetku aprila odpravili v Brežice.

Vsem udeležencem čestitam za izkazano znanje in upam, da se srečamo tudi naslednje leto.

Mentorica: Damjana K. Čarman

Tekmovalci

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija