»Več kot dam, več imam!«

Prostovoljstvo na ŠgAMS živi vse od njene ustanovitve naprej, njeni prostovoljci (dijaki in zaposleni) smo aktivni na številnih področjih prostovoljskega dela znotraj zavoda Antona Martina Slomška, sodelujemo pa tudi z organizacijami na občinskem in državnem nivoju.

Prostovoljci na ŠgAMS:

 • se tedensko družimo s starostniki v domovih starostnikov in z otroki v vrtcu (z njimi se smejemo in zabavamo ob vzajemnem pripovedovanju in poslušanju zgodb, nasvetov, igranju družabnih iger),
 • organiziramo razredne prostovoljske akcije kot so zbiranje igrač, knjig, zamaškov, sladkarij, oblačil, ki jih podarimo humanitarnim organizacijam,
 • organiziramo športna in družabna srečanja z VDC polž ter OŠ Gustava Šiliha,
 • sodelujemo na Medgeneracijskem festivalu z aktivnostmi na temo prostovoljstva,
 • izdelujemo različne izdelke za donacije, namenjene štipendijskemu skladu,
 • skrbimo za okolje (organiziramo čistilne akcije in se udeležujemo občinskih in slovenskih akcij, tudi »Očistimo Slovenijo«,
 • se udeležujemo aktualnih dogodkov na temo prostovoljstva v MB in Sloveniji, kot je Dan za spremembe ali Festival prostovoljstva (na katerem izvajamo igre, ki ponazarjajo prostovoljske vrednote),
 • učimo starostnike računalništva v projektu Simbioza,
 • nudimo prostovoljsko pomoč številnim društvom in organizacijam,
 • organiziramo okrogle mize na temo prostovoljstva,
 • spoznavamo različne prostovoljske organizacije in izkušnje njihovih prostovoljcev,
 • obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva (5. decembra),
 • izvajamo božičnico v MB zaporih,
 • predstavljamo svoje delo v šolskem glasilu in v medijih.

V preteklosti smo sodelovali tudi v projektu EPK in na festivalu Lent, kjer smo v Art campu izvajali delavnico zgibanja origamija za otroke.

Mentorici prostovoljstva na ŠgAMS:
Andreja Šverc, prof. in Karmen Hebar, prof.

Prostovoljska akcija medgeneracijskega druženja

prostovoljstvo

V petek smo izvedli prostovoljsko akcijo medgeneracijskega druženja. Obiskalo nas je nekaj mlajših starostnikov iz Maribora in okolice. Družili smo se ob izvajanju socialnih iger ter reševanju nalog iz razvedrilne matematike in logike. Vsi smo neizmerno uživali, kljub temu, da smo morali precej napenjati možgane ob reševanju umskih izzivov. Gostje so bili navdušeni in zelo motivirani za reševanje nalog. Všeč jim je bilo sodelovanje z dijaki, všeč so jim bili prostori in vzdušje na šoli. Prav tako so bili navdušeni dijaki, ki so goste opisali kot zelo zavzete, vedre, nasmejane, polne življenjskih izkušenj in s smislom za humor.

Vsi skupaj se veselimo ponovnega druženja.

Karmen Hebar in Andreja Šverc, mentorici prostovoljstva na ŠgAMS

Prostovoljska akcija

Dijaki prostovoljci so pomagali zbirati živila za RK, v Mercator centru Tabor.

prostovoljci 4

Srečanje s športnikom - paraplegikom

Franci pintarSrečali smo se s svetovnim prvakom v streljanju, udeležencem sedmih olimpijskih iger ter nosilcem štirih olimpijskih medalj, Francijem Pintarjem. Povedal nam je svojo življenjsko zgodbo, ki mu je popolnoma spremenila tok življenja. S svojim optimizmom in voljo do življenja nam je polepšal dan.

 

Obisk dijakinj v VDC-Polž

VDC polz 2016 3V Varstveno delovnem centru Polž smo se prostovoljke seznanile z varovanci, si ogledale prostore, spoznale dnevni utrip centra in na koncu pomagale pri delu v najrazličnejših delavnicah. Srečanje je minilo v prijetnem druženju in v želji, da se še večkrat srečamo.

Andreja Šverc, prof.

VDC polz 2016 1  VDC polz 2016 2

 

Za lep zaključek leta

IMG 5107

V ponedeljek, 13. 6. 2016, smo se dijaki 2. a razreda po pouku odpravili na prostovoljno razredno akcijo v Dom Danice Vogrinec Maribor, v delovno enoto Pobrežje. Najprej smo z gostitelji ob spremljavi kitar skupaj zapeli nekaj pesmi. Nato smo se razdelili v skupine k starostnikom, kjer je vsak imel kaj za početi. Ena skupina je izvedla tekmovanje v pikadu, v drugi smo igrali družabne igre, kot so človek ne jezi se, remi, štiri v vrsto, ipd. in v tretji skupini so se dijaki individualno pogovarjali s starostniki.
Na koncu smo se še posladkali s svežim sadjem, piškoti in sokom. Starostniki so bili veseli našega obiska in so si želeli, da bi ostali še dlje. Povabili so nas, naj še pridemo.
Tudi mi smo se zabavali in spoznali, da moramo biti srečni s tem, kar imamo, saj se prava sreča skriva v majhnih stvareh.

Lota in Anne-Marie, 2. a

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija