Likovna umetnost na Škofijski

likovna umetnost 01Na Škofijski gimnaziji imajo dijaki možnost umetniškega udejstvovanja ter likovnega ustvarjanja pri pouku likovne umetnosti in umetnostne zgodovine. Pri likovnih delavnicah, ki jih za nadarjene dijake vodi Klarisa Sipoš, akademska slikarka, se dijaki urijo v osnovah slikarstva. Veliko dijakov pa ustvarja doma, največ preko različnih računalniških programov.

V preteklih letih smo gostili kot mentorje na tematskih likovnih delavnicah priznane akademske slikarje, kot so: Mira Ličen Krmpotić, Matej Metlikovič, David Ličen in Janko Orač. Lansko leto se je končal projekt opremljanja šolskega stopnišča. Profesorica likovne pedagogike, Nina Palir, je bila mentorica dijakom, ki so po predlogah na velika platna naredili kopije Hundertwasserjevih najbolj znanih del. Zdaj krasijo štiri nadstropja šolskega stopnišča.

V galerijskem prostoru naše šole je razstavljalo veliko imen slovenske likovne umetnosti. Med drugimi tudi Jana Vizjak, Marta Jakopič Kunaver in Valentin Oman. Ne moremo pa prezreti mlajših ustvarjalcev, med katere spada fotografinja Tanja Verlak, ki je s svojo razstavo fotografij z naslovom Bratje in sestre navdušila obiskovalce.
V prihodnje si upam napovedati razstave naših nekdanjih dijakov, ki so razvoju svojega likovnega talenta posvetili svoj poklic. Nekdanje dijakinje Klarisa Sipoš, Irena Krajnc, Katarina Kumprej in dijak Sebastjan Jemec so le nekateri izmed njih. V času svojih gimnazijskih let so že razstavljali in opremljali prostore naše nove šole. Zanimivo bo videti njihov slikarski razvoj.

Večkrat se z dijaki odpravimo na oglede mestnih in znanih slovenskih razstav. V septembru smo si ogledali Da Vincijevo razstavo v Ljubljano ter stalno zbirko slovenske umetnosti v Narodni galeriji. Znanje o slovenski umetnosti so dijaki lahko nadgradili z ogledom Ptujske gore in Baročnega dvorca Dornava. Vsak letnik v jesenskem času potuje na letno ekskurzijo. Tudi tam posvetimo umetnostnemu opusu večino časa. Z vsemi ekskurzijami in razstavami prinašamo v gimnazijski prostor vsebine, ki so hrana človeški duši. Umetnost, ki se nadaljuje tam, kjer razum in beseda umolkneta, je pomembna spremljevalka kulturnega utripa škofijskega gimnazijca.

likovna umetnost 02

Zelo sem ponosna na vse dijake, ki svoj slikarski talent negujejo in urijo. Potrebno je veliko časa in truda, da nastane zbirka del, ki jih lahko postavimo na ogled v galerijskih prostorih po nadstropjih. Letošnji pogumni in fantastični po svojih delih so razstavljavci: Luka Režonja Jarc, Blaž Rojs, Satja Lipoš in Nino Kovač.

Maja Tuš Kolarič, prof. um. zgod.

Ekskurzija v Ljubljano

Dijaki 1. letnika smo se v okviru predmeta likovne umetnosti danes odpravili v prestolnico. Ogledali smo si Plečnikovo hišo, kjer smo izvedeli veliko stvari o tem znanem arhitektu in njegovem delu. Mimogrede: ste vedeli, da je bil strašen deloholik in da je bil zasvojen s kavo in cigaretami brez filtra, predvsem pa je imel rad samoto? Eden od tedanjih županov ga je prosil, naj izriše nagrado za častnega meščana in na koncu je prvo nagrado (tisto, ki jo je sam narisal) dobil prav on. Iz arhitektove hiše nas je pot zanesla do Narodne galerije, v kateri smo si ogledali opus del Riharda Jakopiča in ugotovili ... pustimo to za kdaj drugič. Zadnja točka našega raziskovanja je bila Moderna galerija, v kateri smo videli, za naše oči, nenavadna dela umetnikov 20. stoletja. Po vseh opravljenih obveznostih in ogledih smo se ob koncu dneva iz zaspane Ljubljane (za katero še vedno trdim, da je precej bolj simpatična od marsikaterega drugega mesta v Sloveniji), odpravili proti domu.

Neža Musar, 1. a

Ure likovne umetnosti na Ptujski gori in Ptuju

V sredo, 7. 10. 2015, smo se dijaki prvih letnikov odpravili na ekskurzijo, na kateri smo si ogledali Ptujsko goro, mesto Ptuj, minoritski samostan, cerkev in knjižnico ter Ptujski grad. Na prvem ogledu so bili z nami tudi maturanti, ki so si izbrali maturitetni predmet umetnostna zgodovina, a so se po ogledu Marijine cerkve na Ptujski gori odpravili po svoje. Mi pa smo nadaljevali pot do Ptuja, ker smo se razdelili v dve skupini in si po delih ogledali zanimivo minoritsko cerkev sv. Petra in Pavla ter nadvse zanimivo knjižnico, ki hrani ene najstarejših knjig, najdenih na našem območju. Na gradu Ptuj smo si najprej ogledali razstavo tradicionalnih mask in nato še notranjost tega prelepega gradu, v katerem najdemo zgodovinsko in umetnostno pomembne slike, tapiserije, pohištvo, inštrumente, orožje,... Ob ogledih smo seveda uživali in se marsikaj zanimivega tudi naučili.

Lučka Stopinšek, 1. c

 

Ptuj

 

Razstava Tisoč sonc

DSC 428019. 3. 2015 je bila v galerijskem prostoru Škofijske gimnazije otvoritev razstave z naslovom Tisoč sonc.
Slikar Zlati Prah je izbral naslov Tisoč sonc zato, ker je vsaka razstavljena slika sonce, ki daje toploto in svetlobo. Tako kot je toplota potrebna za rast in razvoj, je tudi simbol ljubezni, ki predstavlja glavno gibalno silo zunanjega in notranjega osebnega sveta. Razstavljene slike usmerjajo posameznika k raziskovanju samega sebe, kot je z njimi raziskoval sebe avtor sam. Njegova žeja je, pustiti generacijam zbirko likovnih del, ki naj bodo vir inspiracije za odkrivanje lepote stvarstva.
Na otvoritvi so sodelovali dijaki z glasbenima utrinkoma. Postavljena razstava se je lepo skladala z besedilom odpetih pesmi. Tako kot človek obstoji brez besed pred Bogom, obstane brez besed tudi pred umetnino.
Kulturni dogodek je s svojim razmišljanjem o žlahtnosti in izvirnosti, ki jo avtor črpa iz poznavanja umetnikov kot sta Kandinsky in Hundertwasser, pospremil direktor Zavoda Antona Martina Slomška, gospod Ivan Štuhec.

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Maja Tuš Kolarič, prof.

Ekskurzija arthisterikov

arthisterikiKmalu po novoletnih počitnicah, ko se svet umiri in ko se hiša učenosti spet odpre za znanjaželjne dijake, sem peljala dijake, ki jih likovna umetnost še posebej zanima, do dveh cistercijanskih samostanov.
Najprej smo se ustavili v samostanu Stična. Spoznali smo samostansko življenje danes. Ogledali smo si samostansko cerkev, kjer so nas osupnile čudovite jaslice. Presenečenj še ni bilo konec. V Muzeju krščanske umetnosti v samostanskem kompleksu nam je zastajal dih ob darilih, ki so last skupnosti. Ogledali smo si potek nastajanja prvih knjig. Šele zdaj so dijaki doumeli, da so ti rokopisni fragmenti res nekaj posebnega in neprecenljivega. Srečanje z umetninami v živo je vedno dobrodošlo pri predmetu umetnostna zgodovina.
Po obisku samostanske lekarne nas je pot peljala na Dolenjsko v Galerijo Božidarja Jakca. Sedaj so se dijaki srečali s primerom, ko stara samostanska cerkvena ladja postane galerijski prostor, samostan pa ena sama slikarska in kiparska galerija. Ker smo imeli sončno vreme, je nastalo kar nakaj fotografij, ki jih bomo postavili na ogled po šolskih hodnikih. Svoj pogled na slovenske avtoritete 20. stol. pa bo dopolnila Stela s portreti slovenskih slikarjev in kiparjev, ki se predstavljajo v Galeriji.

Maja Tuš Kolarič, prof.

Razstava "Čar abstraktne umetnosti"

2014 05 08 likovna 59-050V mesecu maju je potekala otvoritev razstave slikarke Petre Zmrzlikar.
Naslov razstavljenih del smo povezali z mislijo:« Ko slikam abstraktno, dobim fantazijo naklučij«.
Slikarka Petra je razstavila na ogled svoja abstraktna dela, ki so nastala ob zbiranju gradiva za diplomsko nalogo. Svoj talent je avtorica odkrila na risarskem tečaju v Velenju. Za njo je več skupinskih razstav. Rada se poizkuša v mentorstvu mladim.
Postavljena razstava je reakcija na videno razstavo Marijana Tršarja "Fantazija naklučij" v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Slike se kažejo kot strukturirane barvne in svetlobne površine, kjer se izraža avtoričin osebni likovni svet. Sporočilnost slik je v svetlobni žarilnosti in pomenu barv in ne toliko v ostalih elementih.

Maja Tuš Kolarič, prof. um. zgod.

2014 05 08 likovna 27-025   2014 05 08 likovna 44-037   2014 05 08 likovna 29-027

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija