Francoski dramski krožek - končno poročilo

Še ena čudovita izkušnja - Madame Ka20140321 135924

Dne 21. 3. 2014 smo se člani francoskega dramskega krožka, ki ga sestavlja deset dijakov in dijakinj iz 1. b, 3. c in 4. c razreda, odpravili v Slovensko ljudsko gledališče v Celju, kjer smo nastopili z odlomkom dramskega dela Madame Ka, francoske avtorice Noëlle Renaude. Že od decembra smo pridno vadili in k nam je dvakrat prišla tudi režiserka Léa Carton de Grammont iz Francije, ki nam je pomagala pri scenski postavitvi in sami izvedbi. Celotno predstavo sta režirala Léa Carton de Grammont iz Pariza in Victor Thimonier iz Lyona. V predstavi je sodelovalo kar 13 gimnazij iz celotne Slovenije. S skupnimi močmi močmi smo priredili nepozabno doživetje z uprizoritvijo 13 slik iz življenja gospe Ka, ki je razvajena meščanka, čigar največji problem je, da kjer koli se pojavi, vedno nastanejo težave. Nič "čudnega" torej, da je predstava uspela.
Potek same režije, besedilo, sodelovanje in spoznavanje jezika ter drugih frankofonov, vse to je bilo zame izredno zanimivo, poučno in nepozabno. Upam, da se bomo tudi drugo leto enako dobro odrezali in uživali ob naslednjem gledališkem "zalogaju."

Več fotografij je na ogled v galeriji slik.

Pia Maruša Rak 1.b

Frankofonski večer

V sredo, 16. aprila 2014, se je na II. gimnaziji Maribor odvijal frankofonski večer, ki smo se ga člani francoskega dramskega krožka aktivno udeležili. Uprizorili smo odlomek iz abstraktne drame Madame Ka, s katerim smo se pred tem predstavili v Celju na 17. frankofonskem dnevu.20140204 103117
Na II. gimnaziji so se predstavili še dijaki gimnazije iz Ptuja, prav tako z odlomkom iz drame Madame Ka, ter dijaki II. gimnazije z lastnim programom. Prireditve se je udeležilo lepo število ljudi in za vse, ki niso vešči francoskega jezika, je bilo dobro poskrbljeno – na posebnih ekranih so organizatorji predvajali podnapise. Za prevod tistega dela, ki smo ga odigrali člani francoskega dramskega krožka ŠgAMS, sem poskrbela jaz. Sama sem na tem dogodku sodelovala že tretjič in bom v prihodnje. Trenutki iz samega nastopa ter iz vaj, ki so potekale od decembra, so nepozabni. Ogromno smo se smejali, naučili in včasih tudi godrnjali. Čas in trud, ki smo ga vložili v uprizoritev in igro odlomka, je neprecenljiv.

Pia Tarkuš Trikič, 3. c

 

20140424 174904

Fête de la musique – Praznik glasbe

V počastitev praznika glasbe - Fête de la musique, ki ga v Franciji sicer praznujejo 21. junija, smo sodelovali na prireditvi z istim imenom, ki je potekala na II. gimnaziji Maribor, dne 24. aprila 2014.
ŠgAMS sta zastopala Lucija Čivre, 3. c in Žiga Šraml, 4.c – predstavila sta se s pesmijo Je me casse, belgijske pevke Manon Ache. Veliko dobre frankofonske glasbe v izvedbi dijakov slovenskih gimnazij je navdušilo gledalce.

Danijela Žegarac, mentorica Francoskega dramskega krožka

 

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija