Praznovanja so nepogrešljiv del vsake skupnosti. Na svojstven način povežejo ljudi, ki trenutno delijo del svojega življenja z drugim, obenem pa vzbudijo nostalgijo in spomine ter vezi s tistimi, ki jih ne vidimo pogosto, a so bili nekoč nepogrešljiv del skupnosti.
Na raznolike dogodke ob obeležitvi 20. obletnice Škofijske gimnazije tako ne vabimo samo dijakov naše šole, njihov staršev in učiteljev, ampak tudi nekdanje dijake in zaposlene.
Veseli bomo, če se vsaj na katerem od dogodkov srečamo. Tako bo naše leto praznovanja ponudilo nov navdih za delo v naslednjih desetletjih.
Lepo vabljeni!

Andreja Vidmar, prof.

Dogodki, ki so se že zgodili ali se še bodo v bližnji prihodnosti:
- Pohod za starše, učitelje in dijake, 4. 6. 2017
- Romanje na Dolenjsko za učitelje, 23. 8. 2017
- Praznovanje Slomškove nedelje, 24. 9. 2017
- Slavnostna akademija ob 20. obletnici ŠgAMS, 19. 10. 2017
- Glasba generacij in srečanje vseh nekdanjih dijakov, 19. 11. 2017
- Pogovor z Nejo D. Krajnc (potopis nekdanje dijakinje), 7. 12. 2017
- Nogometni turnir “legend”, december 2017
- Božičnica za dijake in zaposlene, 22. 12. 2017
- Informativna dneva, 9. in 10. 2. 2018
- Beremo skupaj – dijaki, starši in učitelji, 21. 2. 2018
- Koncert zbora in šolske glasbene skupine, marec 2018
- Dvodnevni romarsko-popotniški oddih za starše in učitelje, 10. in 11. 3. 2018
- Postna razstava Jane Vizjak, postni čas
- Jaz, čas in domovina, april 2018

Zaključna akademija 2018

akademija

S slavnostno akademijo na zadnji dan v šolskem letu 2017/18 smo zaključili celoletno praznovanje 20. obletnice delovanja Slomškove gimnazije. Gospod ravnatelj, dr. Samo Repolusk, se je v svojem nagovoru ozrl na prehojeno pot, se spomnil entuziazma prvih generacij dijakov ter učiteljev, življenje in delo na gimnaziji pa primerjal z raftingom po gorski reki. Nato je svoj pogled usmeril v prihodnost gimnazije, ki, po njegovem mnenju, ni običajna šola. V njej se skriva mavrica različnosti, ki je v času odraščanja na gimnaziji za vse velika priložnost za učenje. Dijakom je zaželel, da bi prepoznali ključne izzive prihodnosti in bili dobro opremljeni zanje, profesorje pa vzpodbudil, da bi vedno našli razloge za upanje.

Nato je g. ravnatelj najuspešnejšim dijakinjam in dijakom podelil javne pohvale za šolske in obšolske uspehe. Poleg pohval za odličen uspeh ter dosežke na različnih državnih tekmovanjih, so posebne pohvale za prizadevnost prejeli:

Na športnem področju nogometna ekipa deklet, na likovnem področju ustvarjalke likovnega krožka, na glasbenem področju  skupina Low budget, animatorka leta je postala Urška Laznik iz 3. b, prostovoljka leta pa Klara Vrščaj iz 4. c.

Ob koncu pestrega kulturnega programa, ki so ga sooblikovali voditelja Anamarija in Urh, pevski zbor, mlajši bend ŠgAMS, vokalna skupina Lumen ter svetovna plesna prvaka Tjaša in Jan, nam je g. ravnatelj zaželel lepe počitnice, z napotkom, naj imamo odprte oči za dobro ter lepo in naj veselje ob tem delimo z drugimi.

mag. Milanka Sobočan, prof.

Fotografije zadnjega šolskega dne.

"Tisti pomladni dan je bil lep, svetel in zveneč, kot iz čistega srebra ulit."

In prav takšnega smo dočakali tudi mi, maturantje, profesorji in starši, ki smo popoldan preživeli na šoli in dogodek "Beremo skupaj" obogatili z besedami iz letošnje maturitetne knjige avtorja Cirila Kosmača, Pomladni dan. 
Maturantje smo skupaj s slovenistkami in zgodovinarji pripravili razgiban program za maturante, profesorje in starše. Na koncu pa smo si ob čaju, pecivu in melodijah klavirja podelili še nekaj osebnih bralnih doživljanj. Zagotovo smo vsi razširili svoja obzorja o sporočilo in misli same zgodbe, kar pa bo, nam maturantom, še kako koristilo ob že kmalu pričakovanem maturitetnem eseju iz slovenščine. 
Veseli smo bili vsakega, ki si je vzel čas za nas, se nam popoldan pridružil v šoli in delil svoja razmišljanja z nami.
 
Lota Smodiš, 4. a
 
beremo skupaj

Da bi z ljubeznijo hodili v razred...

ravnateljica

Zbornica Škofijske gimnazije A. M. Slomška ni bila še nikoli tako polna čustev kot v petek, 22. decembra 2017, ob 12.30 uri. Po slovesu dijakov smo se od naše dolgoletne ravnateljice Irene Rebolj Kraner poslovili tudi člani profesorskega zbora, tajnik, čistilke in hišnika.

Za nekaj trenutkov bi lahko, ob pogledu na polno zbornico, človek pomislil, da se bo pričela delovna konferenca. A kitara, verzi, pesem, zahvale, smeh in solze ganjenosti so pričali o tem, da se zaključuje neponovljivo obdobje, da bi se lahko pričelo novo popotovanje. Gospe Ireni iz vsega srca privoščimo zasluženo, mirnejšo življenjsko plovbo.

Profesorjem se je iskreno zahvalila za vse, kar smo dali njej in gimnaziji ter za vse skupaj preživete trenutke. Pravi, da je gimnazija v njej pustila neizbrisen pečat in bo vedno mislila na nas, ki ostajamo. Za konec pa je ponovila najpomembnejšo željo oz. nasvet: "Da bi z ljubeznijo hodili v razred..."

mag. Milanka Sobočan, prof.

S klikom na spodnjo desno puščico lahko preberete del zahvalnega besedila profesorjev.

Zadnja šolska plovba naše kapitanke

ravnat

Ena od voditeljic, Patricija Cverlin, je sredi tradicionalne šolske božičnice slovesno napovedala osrednjo ter najpomembnejšo točko letošnje prireditve in nas rahlo presenetila s povabilom, naj si v sliki in besedi skupaj ogledamo predstavitev naše kapitanke ter vseh njenih dosedanjih pomembnih plovb. Vsi navzoči smo v kapitanki prepoznali našo dolgoletno gospo ravnateljico, ki po nekaj več kot dvajsetih letih plovbe, krmarjenja in vodenja Škofijske gimnazije zaključuje svoje delovno obdobje. V dvorani je med predstavitvijo njenih mladostnih, družinskih, učiteljskih in ravnateljskih plovb ter fotografij vladala zbrana tišina, ob koncu pa je sledil dolg in iskren dijaški aplavz. V imenu Dijaške skupnosti je predsednica, Urška Laznik, gospe ravnateljici izročila drobno jelko, da bo lahko spremljala njeno rast ter unikatno izdelane okraske, na katerega je vsak razred kot popotnico zapisal svojo izbrano misel.

Za klikom na spodnjo desno puščico se skriva zahvalni nagovor, ki ga je pred vsemi zbranimi z veliko mero občutka prebrala dijakinja Patricija.

Večer za spomine, kurjo polt in navdih

glasba generacij

Glasba generacij, naš osrednji dogodek ob praznovanju 20. obletnice gimnazije, je bil zares nekaj unikatnega. Slehernega, ki je bil tam, naj si bo v vlogi organizatorja, nastopajočega ali gledalca, se je namreč dotaknil. Dokaz za to so toliki objemi, poljubi, smeh, nepozabni dovtipi, žvenket kozarcev in izjemna energija, nabita s čustvi, ki je, si upam trditi, nastajala iz pristnosti in iskrenosti trenutka ter celotnega dogodka.
Veliko generacij se je zbralo na kupu, iz povsem različnih svetov. Včasih nadobudni dijaki, danes izvrstni odrasli glasbeniki in umetniki, so ustvarili program, ki ga bo težko še enkrat doživeti. In ne samo to. Vsi, ki ste se vabilu odzvali kot gledalci, ste 19. novembra pomagali čarobno zavrteti čas. Saj veste, spomini so, čeprav začinjeni z nostalgijo, točno to, kar nas velikokrat žene naprej. Dajejo nam voljo za nove izzive. In skupaj s sedanjostjo ponujajo smisel življenju. Hvala vsem, nekdanjim in sedanjim dijakom ter učiteljem. Skupaj smo ustvarili čudovit, neponovljiv večer.

Andreja Vidmar, prof.

Oglejte si album fotografij.

Organizacijske enote

Zavod Antona Martina Slomška
Hiša otrok - Vrtec Montessori Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Dijaški dom Antona Martina Slomška Logo medgeneracijska akademija